SANATATE

COVID-19: Medicamentul care ar putea opri răspândirea virusului în 24 de ore/ STUDIU

scmp.com

Un nou medicament antiviral reuşeşte să oprească transmiterea coronavirusului SARS-CoV-2 în doar 24 de ore, arată un studiu efectuat de Institutul de Ştiinţe Biomedicale al Universităţii de Stat din Georgia.

Vaccinul ar putea aduce sfârşitul pandemiei de COVID-19, dar până atunci un medicament ar putea fi folosit pentru a preveni răspândirea coronavirusului care provoacă această boală. Ori, conform unui studiu realizat de Institutul de Ştiinţe Biomedicale al Universităţii de Stat din Georgia, noul medicament antiviral MK-4482/EIDD-2801, sau Monulparivir, poate opri „cu totul” transmiterea noului coronavirus în numai 24 de ore, relatează hotnews.ro.

CITEȘTE ȘI: Studiu îngrijorător: Cum ajunge noul coronavirus să îmbolnăvească creierul

Monulparivir, conceput inițial pentru tratarea gripei

„Este prima demonstraţie a unui medicament administrabil oral care blochează repede transmiterea SARS-CoV-2, aşa că s-ar putea să fie revoluţionar”, scriu cercetătorii într-un articol publicat în revista „Nature Microbiology”, potrivit sursei citate.

Noul medicament antiviral a fost dezvoltat la Emory University din Atlanta de compania de inovare Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE), licenţiată de Ridgeback Biotherapeutics în parteneriat cu Merck & Co. Monulparivir a fost iniţial conceput să trateze gripa şi să împiedice propagarea virusului.

Potrivit unor teste efectuate pe dihori, s-a observat că micii carnivori prezentau o reducere a volumului de particule virale. Apoi dihorii supuşi testelor au fost alăturaţi unora care nu fuseseră trataţi. Niciunul din dihorii din al doilea grup nu a fost infectat cu COVID-19. „Credem că dihorii sunt un model reprezentativ de transmitere, deoarece ei răspândesc cu uşurinţă SARS-CoV-2, dar cei mai mulţi nu fac o boală gravă, ceea ce este foarte similar cu transmiterea lui SARS-CoV-2 la adulţii tineri”, afirmă doctorul Robert Cox, coautorul principal al studiului.

CITEȘTE ȘI: COVID-19: Simptomele care anunță că boala va dura mai mult timp

Dacă datele observate la dihori se vor confirma la oameni, pacienţii cu COVID-19 trataţi cu noul medicament antiviral ar putea deveni non-infecţioşi după 24 de ore de la începerea tratamentului. Monulparivir este în prezent în faza avansată a testelor clinice II/III, precizează sursa citată.

Comentarii: