SANATATE

Acest produs este mai nociv pentru ficat decât alcoolul

cetipicagreu.ro

Acest produs este mai nociv pentru ficat decât alcoolul. Acest lucru este avertizat de medicul, specialistul în sănătate și în postul intermitent Eric Berg. Potrivit expertului, cel mai rău produs pentru ficat este uleiul de porumb. Acesta conține o cantitate mare de acizi grași omega-6, care cresc procesele inflamatorii din organism, deteriorează vasele de sânge și intestinele.

Cel mai dăunător produs pentru ficat

Eric Berg subliniază că, în ciuda unui număr de proprietăți pozitive ale uleiului de porumb (conținut ridicat de vitamina E și fitosteroli), consumul său excesiv crește riscul de deteriorare a celulelor hepatice și dezvoltarea fibrozei.

CITEȘTE ȘI: Merele pot curăța ficatul de toxine: Cum trebuie să le consumi pentru a avea parte de acest lucru

Unul dintre argumentele cheie ale medicului este faptul că industria alimentară modernă produce ulei de porumb din materii prime supuse unor niveluri semnificative de modificare genetică, reziduuri de pesticide și impurități din produse petroliere în timpul procesării cerealelor. Urme ale acestor aditivi sunt prezente în produsele finale, iar consumul lor prelungit afectează negativ sănătatea ficatului.

Medicul mai notează că uleiul de porumb este prezent în multe alimente, inclusiv sosuri gata preparate, chipsuri, produse de patiserie și diverse alimente procesate.

Riscuri și efecte secundare

Cum poate fi periculos uleiul de porumb? Principala problemă este că uleiul de porumb și alte uleiuri vegetale conțin cantități mari de acizi grași omega-6. Deși o dietă sănătoasă ar trebui să includă cu siguranță acizi grași polinesaturați omega-6, multe persoane care consumă cantități mari de alimente procesate (inclusiv sosuri pentru salate, mâncăruri congelate, produse de patiserie etc.) consumă prea mult din aceștia.

Un dezechilibru între acizii grași omega-6 și omega-3 (prea mult omega-6 și prea puțin omega-3) poate duce la probleme cauzate de inflamații. Unele dovezi sugerează că omega-6 poate crește riscul de sindrom metabolic, obezitate, boli cardiovasculare, unele deficiențe cognitive și chiar unele tipuri de cancer.

Raportul dintre omega-6 și omega-3 în uleiul de porumb este de 46:1. Oamenii de știință consideră că raportul optim al acestor acizi în alimente ar trebui să fie de 4:1.

O dietă sănătoasă ar trebui să includă alimente care conțin o varietate de acizi grași, precum pește gras (somon), nuci, semințe, uleiuri nerafinate și avocado. Cu toate acestea, ar trebui să evitați uleiurile vegetale, care conțin o mulțime de omega-6 și practic niciun omega-3.

Este uleiul de porumb sănătos sau nu? Acest ulei are avantajele și dezavantajele sale. Conține o mulțime de acizi grași polinesaturați (PUFA) și o anumită cantitate de vitamina E și fitosteroli. Cu toate acestea, excesul de PUFA poate cauza probleme de sănătate.

CITEȘTE ȘI: Aceste patru simptome indică leziuni grave ale ficatului

Care ulei vegetal este mai bun? Există multe tipuri de uleiuri vegetale. Uleiul de măsline și uleiul de avocado sunt considerate cele mai sănătoase dintre ele, în timp ce uleiurile de porumb, șofrănel și floarea-soarelui, dimpotrivă, sunt cele mai puțin benefice.

Comentarii: