NUTRITIE SANATATE

Adevărul despre apa minerală: Miturile pe care le credeai reale

Foto: Instagram.com

Este apa minerală carbogazoasă sănătoasă sau nu? Ne balonează, ne provoacă aciditate sau este mai nutritivă decât cea plată?

Mit: apa minerală nu este atât de hidratantă ca apa plată

Fals. Fiindcă apa minerală este tot… apă, nu avem de ce să credem că ar fi mai puțin hidratantă. În plus, un studiu realizat de Universitatea din Carolina de Sud, SUA, făcut pe un eșantion de câteva sute de persoane care abia încheiaseră o oră de sport, a dovedit că apa minerală este la fel de hidratantă ca cea plată. Potrivit doc.ro, specialiștii au observat tendința oamenilor de a bea o cantitate mai mare de apă minerală carbogazoasă, comparativ cu cea plată, asta datorită gustului plăcut al acesteia.

CITEȘTE ȘI: REACȚIILE pe care le au medicamentele dacă sunt luate cu apă minerală, suc sau alte lichide

Mit: apa minerală este dăunătoare pentru dinți și oase

Parțial adevărat. Acidul carbonic, format atunci când oxigenul întâlnește dioxidul de carbon, poate eroda suprafața dinților, însă doar în cantități foarte mari. Am putea spune așadar că este adevărat, dacă beți doar apă minerală, cel puțin 2 litri pe zi, timp de mai mulți ani. Efectul este atât de subtil, încât aceasta nu vă va afecta niciodată vizibil dinții. În privința sănătății oaselor, toate studiile realizate până în prezent au dovedit că apa minerală nu afectează densitatea osoasă.

Mit: apa minerală îngrașă

Fals. Apa minerală te balonează pe moment, mai ales dacă bei o cantitate mai mare. De aceea poți avea senzația falsă că îngrașă. Mai mult decât atât, poate chiar să te ajute să slăbești. Bulele din apa minerală îți pot oferi o senzație de sațietate, care te ajută să combați senzația de foame în timpul unei diete, în special pe stomacul gol sau între mese.

Mit: apa minerală provoacă arsuri gastrice

Fals. Apa minerală în sine nu provoacă arsuri gastrice sau reflux gastric în cazul persoanelor sănătoase. În schimb, dacă suferi de gastrită, arsuri în capul pieptului sau orice afecțiune gastrică, discută cu medicul tău înainte de a alege între apa plată și minerală. Pe fondul unei acidități crescute din alte cauze, apa minerală poate să agraveze simptomele neplăcute.

CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează cu privire la sindromul colonului iritabil: Ce să mănânci şi ce să NU mănânci

Contraindicații apă minerală

Există și situații în care apa minerală carbogazoasă este contraindicată, însă medicul te va preveni cu privire la aceste situații. De pildă, pacientii care sufera de sindrom de colon iritabil ar trebui sa limiteze complet consumul de apă minerală carbogazoasă întrucât această apă accentuează simptomele specifice acestui sindrom.

Citeste mai mult
Comentarii: