SANATATE

Ai grijă la cantitatea de fier din organism: Un nivel prea mare afectează un organ important

megri.co.uk

Ai grijă la cantitatea de fier din organism: Un nivel prea mare afectează un organ important. Un nou studiu, publicat în Annals of Neurology, a descoperit că feroptoza, o formă de moarte celulară declanșată de acumularea excesivă de fier în interiorul celulei, duce la distrugerea celulelor microgliale.

Aceste celule joacă un rol cheie în funcția imunitară a creierului, în cazurile de boală Alzheimer și demență vasculară.

Studiul a implicat analiza țesutului cerebral prelevat de la pacienți decedați cu demență. De asemenea, s-a bazat pe cercetările anterioare despre mielină, care acționează ca un strat protector pentru fibrele nervoase din creier.

Această cercetare recentă dezvăluie o reacție în lanț a degradării neuronale declanșată de deteriorarea mielinei.

Echipa de cercetare a descoperit că la pacienții cu Alzheimer și demență vasculară, microgliile se deteriorează în substanța albă a creierului.

Microgliile sunt celule native în creier care, în mod obișnuit, servesc pentru eliminarea deșeurilor celulare ca parte a răspunsului imun al organismului. Atunci când mielina este compromisă, microgliile sunt activate pentru a curăța detritusurile.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care ne fură fierul din organism

Ai grijă la cantitatea de fier din organism: Feroptoza distruge celulele cerebrale

Cu toate acestea, noua cercetare indică faptul că microgliile însele sunt distruse în procesul de eliminare a mielinei încărcate cu fier, printr-un tip de moarte celulară numit feroptoza.

Având în vedere cercetările extinse concentrate pe identificarea cauzelor fundamentale ale demenței în populațiile mai în vârstă, cercetătorii subliniază că a fost remarcabil faptul că legătura cu feroptoza nu fusese descoperită până la acest studiu.

Cercetarea sugerează că reacția în lanț a microgliilor în deteriorare pare să fie un factor contribuitor la agravarea deteriorării cognitive observate în boala Alzheimer și demența vasculară.

Se crede că declanșatorul inițial pentru acest ciclu de declin constă în numeroase cazuri de furnizare redusă de sânge și oxigen către creier, care ar putea rezulta din evenimente acute precum accidente vasculare cerebrale sau din afecțiuni cronice cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul.

Dr. Amarish Davé, director medical al Clinicii de Memorii Mercyhealth din SUA, care nu a fost implicat în această cercetare, a discutat cu Medical News Today despre constatările studiului.

El a remarcat că există „perspective terapeutice foarte interesante pentru studiu”. Conform Dr. Davé:

„Dacă toxicitatea cu fier este responsabilă de moartea celulară și de impactul negativ, terapiile țintite pentru repararea mielinei în această cale ar putea influența modul în care tratăm boala Alzheimer și demența vasculară. Toxicitatea cu fier în creier este bine cunoscută și, în mod obișnuit, derivă din disfuncția genetică. Acest articol identifică posibila toxicitate cu fier datorată morții celulare și a detritusului care se acumulează.”

Ai grijă la cantitatea de fier din organism: Implicații pentru identificarea unor noi tratamente

„Înțelegerea noastră și tratamentele actuale pentru demență au rămas în mare parte neschimbate de decenii. Chiar și medicamentele terapeutice mai noi atacă ținte vechi, plăci și încurcături,” a explicat Dr. Davé.

„Această cercetare deschide posibilitatea unor noi ținte patofiziologice pentru tratarea demenței și, de asemenea, pentru îmbunătățirea recuperării dacă mielina poate fi reparată,” a adăugat el.

Dr. Santosh Kesari, neurolog la Centrul de Sănătate Providence Saint John din Santa Monica, SUA, și director medical regional al Institutului de Cercetare Clinică Providence Southern California, care nu a fost implicat în cercetare, a fost de acord cu acest punct de vedere.

„Trebuie să se facă mai multă cercetare,” a spus Dr. Kesari, „dar medicamentele care vizează funcția microglială pot fi o cale utilă pentru abordările terapeutice viitoare în prevenirea neurodegenerării.”

Dr. Michael Kentris, medic osteopat specializat în neurologie la Mercy Health, care nu a fost implicat în studiu, a remarcat că „este încurajator să vedem o mecanism nou de degenerare propus în boala Alzheimer și demența vasculară.”

„Având în vedere că acestea sunt două dintre cele mai comune tipuri de demență în general, a avea o nouă direcție de investigație este de o importanță capitală,” a explicat Dr. Kentris. „Creșterea încărcăturii cerebrale cu leziuni ale substanței albe este asociată cu un risc crescut de demență și accident vascular cerebral.”

„În practica clinică actuală, factorii de risc tradiționali și modificările stilului de viață – cum ar fi controlul tensiunii arteriale, gestionarea glucozei, renunțarea la fumat, dietă, exerciții, etc. – sunt cele mai obișnuite modalități de prevenire a dezvoltării primare a leziunilor substanței albe. Deschiderea ușii pentru explorarea unor noi ținte terapeutice pentru a reduce incidența bolii substanței albe ar putea avea potențialul de a beneficia o parte semnificativă a populației.” – Dr. Michael Kentris

Ai grijă la cantitatea de fier din organism: Sunt implicatii pentru alte afecțiuni?

Dr. Kentris a remarcat că recentele încercări de medicamente care vizează amiloidul, o cauză suspectată de mult timp a bolii Alzheimer, au prezentat riscuri semnificative, costuri ridicate și beneficii discutabile. Acest lucru a dus la reluarea discuțiilor despre cauzele reale ale bolii Alzheimer.

CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama că suferi de deficit de fier

Prin urmare, investigarea unor noi procese patofiziologice, cum ar fi disfuncția microglială în microinfarctele cerebrale și boala substanței albe, este importantă pentru o mai bună înțelegere a bolii Alzheimer și a demenței vasculare.

„Aș fi interesat dacă descoperiri similare de ferroptoza ar putea fi identificate în alte boli demielinizante, cum ar fi scleroza multiplă”, a remarcat, de asemenea, Dr. Davé.

„Mecanismul de vătămare este diferit, dar demielinizarea este similară. Această cercetare ar putea arunca mai multă lumină asupra noilor ținte patofiziologice pentru tratamentul demielinizării în scleroza multiplă,” a adăugat el.

Comentarii: