NUTRITIE SANATATE

Ai toate motivele să consumi apă minerală: Beneficii pentru întregul organism, riscuri reduse

Foto: Instagram.com

Apa minerală are efecte terapeutice recunoscute: rehidratează organismul potoleşte repede setea, nu are calorii și nu îngrașă. Specialiştii ne atrag atenţia şi spun că degeaba mâncăm sănătos dacă nu ne hidratăm corect.

Nu există diferențe mari între apa minerală și cea plată în ceea ce privește compoziția, ambele conțin elemente minerale, însă în proporții diferite.

Datorită elementelor minerale, precum sodiu, potasiu, clor, calciu, magneziu etc., apele minerale au proprietăţi benefice pentru organism, reduce riscul de boli cardiovasculare, previne apariția cariilor datorită fluorului, dar și a osteoporozei, dă rezistență părului și frumusețe tenului, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre apa minerală: Miturile pe care le credeai reale

Efectul negativ al apei minerale

Există însă opinii divergente în ceea ce privește efectul negativ al apei minerale din cauza acidulării acesteia.

Sunt unii specialiști care spun că, dacă sunt consumate în fiecare zi, apele minerale ar afecta stomacul și chiar rinichii din cauza depunerilor de pietre, în timp ce alații infirmă aceste efectele negative afirmând că nu este pe deplin demonstrat acest lucru.

Mai mult, aceștia din urmă vorbesc despre proprietățile antibacteriene datorită prezenței acidului din apa mineral.

Apele naturale întrunesc însă opinia unanimă privind beneficiile pe care le are asupra organismului datorită ionilor din compoziția lor.

Mai multe tipuri de apă minerală

Există mai multe tipuri de apă minerală: sulfurate, obdurate, alkaline, feroase, oliminerale, clorurosodice și care sunt, multe dintre ele, folosite în scop therapeutic în stațiuni din țara noastră, precum Herculane (ape sulfuroase), Tusnad (ferugionase), Govora (bromate, iodate), Caciulata (alcaline) etc.

Când vine vorba despre consumul de sifon, opiniile sunt însă unanime. Sifonul nu este bun! Acesta este, în fond, o apă carbogazoasă, adică o apă acidulată prin adăugarea dioxid de carbon și nu o apă minerală.

Nutriționiștii recomandă să alternăm consumul de apă minerală și apă plată și să ne uităm cu atenție la etichetele de pe sticlă pentru a alege o apă mineral naturală și nu una îmbogăţită cu dioxid de carbon.

Industria apei a importat din știință date referitoare la compoziție și a creat diferite branduri cu punct de plecare științific: ape ionizate, ape alcaline, dar efectul real al acestor ape este adesea supraestimat, atrag atenția specialiștii.

Clasificarea apelor minerale

În funcție de cantitatea de reziduu sec există trei categorii de ape minerale naturale:

– foarte slab mineralizate – conținutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50mg/l;

– slab mineralizate – cu mai puțin de 500mg/l de reziduu sec

– puternic mineralizate – conținutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1500 mg/l

Agenția Natională pentru Resurse Minerale controlează apele natural și face analize riguroase înainte ca acestea să apară pe piață.

Apa de masă sau apa de izvor sunt mai ieftine și au doar un aviz că sunt bune de băut de la direcția de Sănătate Publică.

CITEȘTE ȘI: REACȚIILE pe care le au medicamentele dacă sunt luate cu apă minerală, suc sau alte lichide

Efecte terapeutice ale apei minerale

  • carențe de minerale calciu, magneziu, fluor
  • scăderea riscului cardiovascular
  • boli digestive, colite, afecțiuni biliare, constipație
  • inflamații uro-genitale
  • efect diuretic
  • cosmetic

Comentarii: