SANATATE

Alertă de holeră la granița României: La ce trebuie să fii atent pentru a nu te infecta

Foto: thesun.co.uk

Alertă de holeră la granița României. Medicul Carmen Dorobăț a vorbit despre pericolul apariției acestei boli bacteriene pe teritoriul țării noastre.

Autoritățile din Republica Moldova au descoperit bacteria periculoasă pe o plajă de pe malul Nistrului, transmite Realitatea Plus. În acest sens, medicul Carmen Dorobăț trage semnalul de alarmă și spune că cetățenii care vin din acea zonă trebuie să fie bine verificați.

„Fiind o boală bacteriană transmisă pe cale digestivă, trebuie să fim atenți la igienă. Apa poate fi un agent de transmitere, așa că trebuie să fim atenți unde ne scăldăm. Totuși, trebuie să ne spălăm pe mâini, iar fructele trebuie și ele spălate. Având în vedere granița noastră cu Ucraina și Republica Moldova, cetățenii care vin de acolo trebuie să fie bine verificați, iar cei care pleacă în cele două țări ar trebui să fie atenți la alimentele pe care consumă și la zonele de cazare.

CITEȘTE ȘI: Gustul amar în gură: Mai mult decât o neplăcere – Bolile pe care le-ar semnala

Fiecare țară are regulile sale. Holera se transmite digestiv, dar dacă este vorba de o apă în care se face baie, apa pătrunde prin nas sau înghițim, deci ne putem infecta.

Dacă vorbim de această alertă de holeră la graniță, ea se manifestă prin diaree. În această perioadă de vară se poate manifesta și în acest fel. Dacă este vorba de sindrom diareic sever, atunci vorbim de internare la terapie intensivă”, a declarat Carmen Dorobăț, medic infecționist, potrivit doctorulzilei.ro.

Holera, fatală pentru cei cu sistem imunitar slăbit. Dr. Marinescu: Nu e de joacă

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical care sunt riscurile în cazul holerei, pentru România, în contextul în care în Mariupol (estul Ucrainei) a fost anunțată epidemie de holeră.

CITEȘTE ȘI: Diferența dintre durerea de oase de cea de mușchi sau articulații – Când poate fi o urgență medicală

”E clar că risc există, nu e foarte mare pentru că noi avem puțini refugiați prin comparație cu Polonia, de exemplu. E clar că sunt situații mult mai complicate în alte țări unde sunt mulți refugiați, plus că cei care vin la noi tranzitează pentru o scurtă durată”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Comentarii: