SANATATE

Gustul amar în gură: Mai mult decât o neplăcere – Bolile pe care le-ar semnala

psmag.com

Perceperea cât mai detaliată a gustului este deosebit de importantă, fiind cel care decelează potențiale alimente sau substanțe dăunătoare sau chiar otrăvitoare.

Percepția gustului amar are un rol important, întrucât prezența unor substanțe fitochimice sănătoase în alimente poate fi asociată cu amărăciune ridicată, iar oamenii evită în general alimentele cu gust amar.

Acest lucru motivează și lacune în preferințele și nevoile sănătoase ale oamenilor, din păcate. Gustul ce rămâne în gură după ce ai mâncat, băut ceva amărui, cum ar fi cafea sau ciocolată neagră sau ai fumat, este perfect normal. Cu toate acestea, gustul amar care persistă, indiferent de ceea ce mănânci sau bei, poate indica o problemă de sănătate.

Cauzele gustului amar în gură

Deși adesea nu este o problemă gravă, gustul amar în gură poate cauza neplăceri, mai ales în felul în care simți gustul mâncării. Dacă ai acest simptom, e posibil să suferi de una din afecțiunile de mai jos.

1. Scleroza laterală amiotrofică

Scleroza laterală amiotrofică este caracterizată prin degenerarea progresivă a neuronilor motori superiori și inferiori. Simptomele clinice implică slăbiciune, disfagie (dificultate în înghițirea alimentelor în afecțiuni ale gurii, faringelui și esofagului), disartrie (articularea defectuoasă a cuvintelor), atrofie (degenerare) și fasciculații musculare, hiperreflexie, spasticitate, semne Babinski (extensia degetului mare de la picior, uneori însoțită de răsfirarea celorlalte degete ) și clonus (mai multe convulsii asociate unei leziuni a centrilor nervoși motori superiori). Pacienți cu Scleroza laterală amiotrofică pot prezenta încă de la debutul bolii, un gust „metalic” amar persistent, potrivit doc.ro.

2. Afecțiuni cronice din sfera ORL

Senzația de gust amar în gură și exacerbarea gustului se întâlnește și la o serie de boli cronice ale aparatului respirator superior și urechii medii, precum otita cronică, rinosinuzita cronică cu polipi nazali și fără polipi nazali, boala respiratorie exacerbată cu acid acetilsalicilic, cu niveluri diferite de inflamație și severitate a bolii.

CITEȘTE ȘI: Diferența dintre durerea de oase de cea de mușchi sau articulații – Când poate fi o urgență medicală

3. Sindromul burning mouth (sindromul gurii care arde)

Așa cum se poate deduce din denumire, sindromul burning mouth cauzează o senzație de arsură la nivelul gurii, care poate ajunge să fie și dureros. Acest simptom apare fie într-o parte a gurii, fie în întreaga cavitate bucală. Este frecvent însoțit de senzația de gură uscată sau de un gust metalic persistent. Sindromul burning mouth apare atât la bărbați, cât și la femei, dar în special la femeile aflate la menopauză sau după.

De multe ori, acest sindrom nu are o cauză identificabilă, dar specialiștii sunt de părere că motivul poate fi legat de nervii din zona bucală. De asemenea, poate fi asociat cu alte afecțiuni preexistente (diabetul) sau cu forme de tratament invazive pentru boli cronice (tratamentul pentru cancer), precum și cu schimbările hormonale de la menopauză, alături de uscăciunea gurii și mucoaselor în general.

4. Sarcina

Hormonul feminin estrogen, care fluctuează pe durata sarcinii, poate afecta și papilele gustative. Multe femei raportează un gust amărui sau metalic atunci când sunt însărcinate. Senzația dispare, de regulă, în stadiul avansat al sarcinii sau după naștere.

5. Gura uscată

Senzația de uscăciune a gurii, cunoscută și drept xerostomie, poate fi cauzată de o scădere a producției salivare sau de modificări la nivelul secrețiilor de saliva. Acestea pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, ca urmare a unui tratament medicamentos, din cauza unei boli autoimune (sindromul Sjögren, ce cauzează uscăciune excesivă la nivelul ochilor și gurii) sau fumatul. Fără o producție adecvată de salivă, gustul poate fi modificat, iar alimentele pot avea un gust ușor mai amărui sau mai puțin sărat. În plus, lipsa salivei poate duce la probleme dentare și gingivale.

6. Refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian apare atunci când sfincterul esofagian inferior se slăbește și permite acidului gastric și alimentelor să refuleze, dinspre stomac către esofag și gură.

Potrivit unui studiu, pacienții cu gastropareză și boală de reflux gastroesofagian (GERD) raportează adesea o scădere a plăcerii când mănâncă. Unii pacienți remarcă faptul că mâncarea nu miroase și nu are același gust 1. Din moment ce mâncarea conține, deja, acid gastric și enzime digestive, poate lăsa un gust amărui în gură. Printre simptomele refluxului gastroesofagian se numără și senzația de arsură în piept, la câteva ore după masă, probleme de înghițire și tusea uscată.

7. Medicamente și suplimente alimentare

Odată ce organismul a absorbit anumite medicamente sau suplimente, rămășițe ale acestora sunt excretate în salivă. În plus, dacă medicamentul conține elemente metalice, poate accentua gustul amărui în gură. Printre medicamentele și suplimentele care pot da un gust amărui se numără:

  • Anumite medicamente pentru persoanele cardiace
  • Antibioticele pe bază de clorhidrat de tetraciclină, precum acestea
  • Vitaminele și suplimentele ce conțin zinc, crom sau cupru
  • Medicamentele ce conțin litiu

8. Anumite boli și infecții

Răcelile, infecțiile sinusale sau alte afecțiuni pot duce la eliberarea naturală de către organism a unei proteine compuse din diferite celule, care declanșează și controlează inflamația din corp. Se consideră că această proteină afectează papilele gustative, crescându-le sensibilitatea la gustul amărui, atunci când ești bolnav.

9. Tratamentele pentru cancer

Radioterapia și chimioterapia pot irita papilele gustative, cauzând mai multe simptome, inclusiv senzația de gust amar sau metalic în gură.

10. Afectiunile biliare și hepatice

Pacienții cu mai mult reflux biliar pot prezenta persistența gustului amar în gură și leziuni ale mucoasei esofagiene, deci există o corelație clară între cantitatea de reflux biliar și severitatea inflamației esofagiene distale.

Pacienții cu cel mai sever grad de inflamație gastroesofagiană, esofagul Barrett, sunt cei cu cea mai mare cantitate de reflux biliar. Astfel, importanța refluxului biliar are de-a face în primul rând cu severitatea leziunii mucoasei esofagiene, cu dezvoltarea mucoasei Barrett și, potențial, cu riscul de cancer.

CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: De ce să îți începi ziua cu un pahar cu apă – Bolile de care te protejează

11. Boala Parkinson

Și în boala Parkinson, percepția gustului amar este perturbată. Explicația constă în anomalii în funcția/expresia căilor de semnalizare a proteinei G au fost implicate în percepția gustului amar și, în plus, în expresia și reglarea dopaminei în boala Parkinson.

Remedii naturiste și soluții pentru gustul amărui în gură

Există mai multe remedii naturiste și soluții simple pentru ameliorarea simptomului și chiar pentru a preveni apariția gustului amar în gură. Iată câteva dintre acestea:

  • Hidratează-te din plin și mestecă gumă fără zahăr pentru a stimula producția de salivă.
  • Menține o igienă orală adecvată. Periază dinții două minute întregi, de două ori pe zi, și folosește zilnic ață dentară sau un irrigator bucal. De asemenea, mergi la dentist, la un control de rutină, la fiecare șase luni.
  • Evită riscul de acid esofagian printr-un consum cât mai rar de alimente iuți, picante sau grase, prin evitarea fumatului și prin limitarea consumului de alcool. De asemenea, încearcă să mănânci porții mici și dese de mâncare, în locul unor mese mai rare și mai consistente.
  • Un alt remediu naturist eficient este extractul de ulm alunecos, care ajută la stimularea secrețiilor mucoase, ce protejează tractul gastrointestinal de iritații provocate de acidul gastric. În acest fel, eviți și refluxul gastroesofagian, dar și gustul amărui în gură.

Nu în ultimul rând, dacă urmezi un tratament medicamentos, întreabă doctoral dacă acesta îți poate da senzația de gust amar în gură.

Comentarii: