NUTRITIE SANATATE

Alimente recomandate bărbaților peste 50 de ani

Foto: Pinterest.com

Daca vreti sa va mentineti sanatatea indiferent de varsta, ar trebui sa stiti ca stilul de viata si, implicit, alimentatia sunt factori deosebit de importanti. Din pacate, in cazul barbatilor, pe masura ce inainteaza in varsta, pot aparea hipertensiunea arteriala, diabetul, cancerul de prostata.

CITEȘTE ȘI: Alimente care ARD rapid grăsimile. Introdu-le în meniul tău zilnic!

Insa riscul acestor boli poate fi redus cu ajutorul catorva alimente care, consumate cu regularitate, pot tine aceste afectiuni la distanta, scrie site-ul everydayhealth.com. Iată despre  ce alimente este vorba mai exact:

Ciupercile

Pot fi consumate sub diverse forme. Pot fi adaugate in salate reci, dar si in feluri de mancare calde. Ciupercile sunt o sursa bogata de potasiu, ceea ce inseamna ca reduc efectul sodiului si normalizeaza tensiunea arteriala, potrivit Asociatiei Americane a Inimii. Le puteti gati pe gratar pentru a va putea bucura de beneficiile lor.

Foto: Pinterest.com

Ciresele amare

Au proprietati antiinflamatoare. Un studiu realizat in anul 2013 a scos la iveala faptul ca sucul de cirese amare ii poate ajuta pe sportivi sa se recupereze dupa un antrenament intens, sa reduca inflamatia si stresul oxidativ cauzate de exercitii. De asemenea, ele pot reduce durerea care apare odata cu osteoartrita, datorita antocianinelor din aceste fructe cu efect antioxidant.

CITEȘTE ȘI:  ‘Găigana’ – omleta delicioasă din Banat. Ingredientele necesare şi modul de preparare

Ouale

Pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, masa musculara scade. Ouale sunt o sursa de proteine si pot intari muschii. De asemenea, ouale contin luteina care reduce riscul degenerarii maculare, o problema de vedere care poate duce chiar la pierderea vederii. Puteti consuma oua la micul dejun, dar nu numai.

Chefirul

In ultimii ani, bacteriile din intestin au atras atentia si s-a discutat indelung despre ele. Se pare ca acestea ar fi cheia unei sanatati optime, deoarece exista o legatura intre aceste bacterii si modul in care actioneaza asupra sistemului imunitar. Chefirul este un lapte fermentat care contine pre- si probiotice. Probioticele sunt bacterii „bune”, iar prebioticele sunt alimentele cu care probioticele se hranesc. Asadar, chefirul poate preveni problemele gastrointestinale si reduce nivelul zaharului din sange la pacientii cu diabet. Il puteti consuma dimineata, alaturi de cereale, sau peste zi, ca gustare.

Foto: Pinterest.com

Avocado

Fructele de avocado contin grasimi mononesaturate care reduc nivelul de colesterol. Un avocado de marime medie are aproximativ 230 de calorii, 10 g de fibre si 20 g de grasimi „bune”. In plus, avocado poate contribui la scaderea in greutate. Se poate consuma ca ingredient in burgeri, omlete, salate, sandviciuri si taco.

CITEȘTE ȘI: Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI

Fasolea

Este bogata in proteine, poate micsora riscul bolilor cardiovasculare, reducand, totodata, nivelul colesterolului „rau” – LDL cu pana la 5%, dar si nivelul zaharului din sange. Fasolea poate fi adaugata in salate, taco, burrito.

Comentarii: