REVIEW

Alimentele care devin NOCIVE dacă sunt încălzite la microunde

Foto: Pinterest.com

Stim deja ca nu e indicat sa introducem alimente invelite in folie din plastic sau din aluminiu la cuptorul cu microunde. Insa sunt si alimente care devin nocive atunci cand sunt incalzite in acest mod.

In urma cu trei decenii, omenirea primea cadou cuptorul cu microunde, o inventie care avea sa revolutioneze modul de a gati. Multa lume a devenit rapid dependenta de acest instrument. Generatiile tinere nu isi pot imagina azi cum sa-ti incalzesti laptele intr-un ibric si nu la microunde. Totusi, nu chiar orice merge preparat sau incalzit la acest tip de cuptor, asta pentru ca unele alimente pot deveni cancerigene sub actiunea microundelor.

Oua fierte cu coaja

Nu incerca sa incalzesti la microunde un ou fiert in coaja. Umiditatea din interior creeaza o acumulare mare de aburi, creand o presiune puternica ce poate duce la o explozie a oului, potrivit acasa.ro. Mai grav, explozia poate sa aiba loc nu in timp ce oul se afla in cuptor, ci atunci cand incerci sa il cureti de coaja, ceea ce inseamna ca te poti trezi cu oul fierbinte pe piele. Pentru a evita transformarea oului intr-o adevarata bomba, curata-l de coaja si taie-l in felii inainte de a-l incalzi. Cel mai bine ar fi sa eviti complet sa folosesti microundele in cazul oualor fierte.

CITEȘTE ȘI: De ce să NU bagi NICIODATĂ ardei iute în cuptorul cu microunde /VIDEO

Lapte matern

Multe mame pastreaza laptele matern in surplus la congelator pentru o utilizare ulterioara. Nimic gresit atata timp cat nu il reincalzesti in cuptorul cu microunde. Laptele s-ar putea incalzi inegal, creand „puncte fierbinti” care pot arde gura si gatul unui bebelus. In plus, mai exista si pericolul dat de descompunerea plasticului si care poate avea efect cancerigen. Ca solutie alternativa poti incalzi o cana cu apa in cuptorul cu microunde si ulterior sa asezi biberonul in ea.

Orez

Potrivit Agentiei pentru Standarde Alimentare, orezul preparat sau incalzit la microunde poate duce la intoxicatii alimentare. Caldura ucide bacteria foarte rezistenta numita Bacillus cereus, dar poate produce spori toxici, conform descoperirilor publicate in Jurnalul International de Alimente si Microbiologie. O serie de studii confirma faptul ca, odata ce orezul iese din cuptorul cu microunde si este lasat afara la temperatura camerei, orice spor pe care il contine se poate multiplica si poate provoca intoxicatii alimentare daca este consumat.

Pui

Caldura microundelor nu ucide intotdeauna bacteriile, deoarece microundele incalzesc din exterior in interior si nu invers. Ca atare, anumite alimente reincalzite predispuse la formarea de bacterii pot fi nocive daca aceste celule bacteriene supravietuiesc. Este cazul carnii de pui, care poate fi contaminata cu salmonella si care poate deveni periculoasa atunci cand este, spre exemplu, dezghetata la microunde sau preparata la acest tip de cuptor. Microundele nu gatesc complet sau uniform toate partile carnii si risti ca bacterii periculoase sa nu fie distruse.

CITEȘTE ȘI: Popcorn la microunde? Vezi cât de PERICULOS este pentru sănătatea ta

Sfecla

Sfecla este bogata in nitrati, dar care atunci cand sunt incalziti la microunde se transforma in nitrosamine, care, potrivit studiilor, pot fi cancerigene. Din fericire, sfecla fiarta este foarte buna si rece, asa ca evita sa o mai incalzesti.

Comentarii: