LIFESTYLE

Alimentele pe care să NU le consumi dacă ai probleme cu fierea: Pot duce la grețuri, vărsături sau dureri în zona ficatului

Foto: Pinterest.com

Cunoscută şi sub denumirea de colecist sau fiere, vezica biliară este un săculeţ în formă de pară, localizat sub ficat. Anumite boli, precum colita sau gastrita, şi obiceiurile alimentare greşite pot duce la dischinezie biliară sau la aşa-numita bilă leneşă.

Durerile de cap, ameţelile, greţurile, vărsăturile şi durerile în regiunea ficatului sunt simptomele prin care se manifestă bila leneşă. Ele apar în special după mesele copioase, care conţin tocături, sosuri şi prăjeli.

Ce alimente îţi sunt interzise

Pentru amelionarea simptomelor, prima măsură este regimul alimentar drastic. Nu ai voie să mănânci:

  • Supe grase.
  • Unele legume: fasole, linte, mazăre, sparanghel, varză, vinete, roşii necojite şi în cantităţi mari, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, legume la conservă sau congelate.
  • Murături.
  • Carne: prăjită, de porc, de raţă, de gâscă, afumături, mezeluri, şuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat şi plămâni).
  • Peşte şi fructe de mare: somon, hering, morun, icre.
  • Untură şi slănină.
  • Lactate: brânză fermentată, smântână, caşcaval, iaurt gras, cremă de brânză, unt, brânză Camembert şi Roquefort.
  • Pâine: neagră.
  • Dulciuri: care au în componenţă ouă, cacao, frişcă, precum şi torturi, îngheţate şi ciocolate.
  • Fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale.
  • Seminţe: sărate şi prăjite.
  • Condimente: boia, muştar, dafin, piper.
  • Băuturi: alcool (bere, vin, ţuică etc.), băuturi cofeinizate (cafea etc.)

CITEȘTE ȘI: Sucul recomandat de medici – Elimină pietrele de la fiere în mod natural

Ce poţi consuma

Dacă medicul ţi-a confirmat că ai bila leneşă, ai voie să mănânci:

  • Supe: de legume, fără grăsimi şi nesărate;
  • Legume: fasole verde, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, cartofi.
  • Carne: de vită, de viţel, de pui, de curcan, fără grăsime, curăţată de pieliţe.
  • Peşte cu puţine grăsimi: şalău, biban şi ştiucă.
  • Grăsimi: ulei de măsline.
  • Lactate: lapte bătut, iaurt, kefir, brânză dulce de vacă, urdă.
  • Paste făinoase.
  • Pâine: prăjită şi mai veche de o zi.
  • Dulciuri şi prăjituri: biscuiţi.
  • Fructe: mere, prune, citrice, zmeură, struguri, căpşuni.
  • Băuturi: apă minerală, sucuri de fructe, ceaiuri.

Ştiai că…

…poţi să potoleşti o criză biliară şi cu un tratament naturist pe bază de tinctură de gălbenele? Se ia câte 1 linguriţă de tinctură, diluată cu apă, cu 20 de minute înainte de mesele principale. Cura se ţine 3 săptămâni, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: ‘Pietre la fiere’: Tot ce trebuie să știi despre calculii biliari – cauze, simptome, tratament

Cum eviţi crizele

  • Nu te grăbi când mănânci şi mestecă bine alimentele;
    Ia 4-5 mese mici pe zi, ultima masă trebuie luată cu 3-4 ore înainte de culcare.
  • După masă, încearcă să stai culcat 30 de minute;
  • Bea apă doar la sfârşitul mesei.
  • Înainte de culcare, bea ceai de păpădie sau cicoare.
  • Evită mâncărurile cu sosuri cu rântaş, tocăturile, mezelurile, ouăle, tutunul, băuturile carbogazoase, alcoolul – toate acestea pot declanşa crizele biliare.

Comentarii: