REVIEW SANATATE

De ce apar coșmarurile la adulți și ce poți face pentru a le evita

Cosmarul este un vis urat, cu senzatii de apasare si de inabusire, cu care te-ai confruntat, cu siguranta, in anumite momente. Insa ceea ce nu stiai, probabil, este ca visele urate pot fi „interpretate” si din punct de vedere medical.

Desi cosmarurile sunt mai frecvente in randul copiilor, si adultii se confrunta cu ele, iar femeile au mai multe sanse sa fie afectate.

Visele urate la adulti pot fi cauzate de anxietate, de situatiile stresante, de tulburarile de somn si de unele medicamente.

Cosmarurile sunt vise care sunt foarte infricosatoare sau foarte tulburatoare. Temele cosmarurilor pot varia foarte mult, de la o persoana la alta, insa cele mai intalnite teme includ faptul de a fi urmarit, senzatia de cadere sau faptul ca te simti pierdut(a) sau prins(a) in capcana. Potrivit mayoclinic.org, visele urate pot sa iti provoace emotii variate, cum ar fi:

• mânia
• tristetea
• vinovatia
• teama/frica
• anxietatea.

CITEȘTE ȘI: Luna plină ne dă insomnii / STUDIU

Cauzele viselor urate

Cosmarurile pot fi declansate de o gama larga de factori, printre care:

• faptul ca ai luat o gustare chiar inainte sa mergi la culcare;
• de o boala sau febra;
• medicamente, inclusiv antidepresivele, stupefiantele si barbituricele;
• medicamentele care te ajuta sa dormi, fara prescriptie medicala;
• consumul excesiv de alcool sau abuzul de droguri;
• stresul, anxietatea sau depresia;
• sindromul de apnee in somn, o afectiune in care respiratia este intrerupta in timpul somnului;
• narcolepsia, o tulburare caracterizata de senzatia extrema de somnolenta in timpul zilei, urmata de episoade de somn rapid (cand spui ca tragi un pui de somn) sau cand persoana adoarme in momentele nepotrivite;
• tulburarea de stres posttraumatic.

Ce anume provoaca aparitia viselor urate?

Inca nu stim exact de ce apar cosmarurile. Factorii cauzali posibili includ, printre altele, bolile ce dau stari febrile si diverse medicamente. Tulburarile ce au ca baza anxietatea, dizabilitatile intelectuale si depresia pot duce la cosmaruri. Iar acele vise urate care urmeaza dupa un eveniment traumatizant deosebit pot fi un semn al tulburarii de stres posttraumatic. Si sarcina poate declansa vise bizare si cosmaruri, spun specialistii.

Cosmarurile sau visele urate mai sunt denumite de doctori cu ajutorul termenului de „parasomnie”, un tip de tulburare a somnului care implica experiente nedorite care au loc in timp ce adormi, in timpul somnului sau atunci cand te trezesti. Cauza exacta a cosmarurilor nu este cunoscuta.

CITEȘTE ȘI: O noapte odihnitoare, fără somnifere: Plantele care îți asigură un somn liniștit

Visele urate pot fi declansate de multi factori ca:

Stres si anxietate – uneori, sursele de stres din viata de zi cu zi, cum ar fi o problema acasa, declanseaza visele urate. O schimbare majora, cum ar fi faptul ca te-ai mutat sau decesul cuiva drag, poate avea acelasi efect. Cand suferi de anxietate, acest lucru este asociat cu un risc mai mare de cosmaruri.

Trauma – cosmarurile sunt frecvente dupa un accident, dupa o ranire, dupa un abuz fizic sau sexual sau alt eveniment traumatizant. Visele urate sunt comune persoanelor care au sindromul de stres posttraumatic.

Privare de somn – modificarile aparute in programul tau care provoaca un somn neregulat si ore de somn neregulate sau acele modificari care iti intrerup somnul sau iti reduc orele de somn iti pot creste riscul de a avea vise urate. Insomnia este asociata cu un risc crescut de a avea cosmaruri.

Medicamente – unele dintre acestea, cum ar fi anumite antidepresive, medicamentele prescrise pentru tratarea tensiunii arteriale, betablocantele si alte medicamente folosite pentru a trata boala Parkinson sau acele medicamente menite sa te ajute sa te lasi de fumat pot sa declanseze visele urate.

CITEȘTE ȘI: Ai probleme cu somnul? Sfaturi care te vor face să dormi buştean

Abuz de substante – consumul de alcool si de droguri recreationale sau faptul ca te-ai lasat de alcool sau de drogurile recreationale pot declansa visele urate.

Alte afectiuni – depresia sau alte tulburari ce iti afecteaza sanatatea mintala pot fi legate de aparitia cosmarurilor. Visele urate pot sa vina la pachet cu unele afectiuni medicale, cum ar fi bolile de inima sau cancerul. In plus, daca ai tulburari de somn care te impiedica sa dormi intr-un mod adecvat, si acestea pot fi asociate cu faptul ca ai vise urate.

Comentarii: