NUTRITIE SANATATE

Aproape toate organele suferă din cauza acestei afecțiuni: La ce trebuie să ai grijă, mai ales în zilele caniculare

Foto: thesun.co.uk

Aproape toate organele suferă din cauza acestei afecțiuni: La ce trebuie să ai grijă, mai ales în zilele caniculare. Corpul uman are nevoie de lichide în fiecare zi pentru a funcționa corect. În aproape toate procesele vieții, apa joacă un rol foarte important: nutriție, respirație, mișcare etc.

Ca urmare a unei cantități insuficiente de lichid în organism, multe sisteme încep să funcționeze defectuos. Acest fenomen în medicină se numește deshidratare.

Acesta este un proces foarte grav, care poate fi cauzat de factori externi și interni. Foarte des, deshidratarea apare ca urmare a dezvoltării unor boli patologice în organism. Experții spun că deshidratarea poate duce la cele mai grave consecințe, inclusiv la moarte.

CITEȘTE ȘI: Poate deshidratarea să ducă la un exces al grăsimii de pe burtă?

Aproape toate organele suferă din cauza acestei afecțiuni: Cum să recunoaștem deshidratarea?

Deshidratarea este un proces negativ în organism care apare ca urmare a scăderii cantității de lichid. Acest lucru se poate întâmpla în orice moment al anului, indiferent de temperatură. În plus, nu există o categorie de vârstă care să fie în pericol, toată lumea, fără excepție, se încadrează în grupul de risc sub influența unor factori. Apa joacă un rol foarte important, compoziția corpului uman include 65% din lichid.

Ca urmare a deshidratării, sângele se îngroașă, procesul digestiv este perturbat, respirația devine dificilă. Organismul experimentează o foame acută de apă și o persoană poate muri.

Experții spun că o persoană poate trăi până la zece zile fără apă. Dar, de fapt, această perioadă este mult mai scurtă. Semnele apar în funcție de etapă. Dacă o persoană pierde 25% din lichid, apare moartea.

Aproape toate organele suferă din cauza acestei afecțiuni: Tipuri și grade de deshidratare

Deshidratarea nu trebuie permisă. Dacă un astfel de proces a început, atunci tratamentul trebuie efectuat de urgență, în funcție de tip și stadiu.

Există trei tipuri în total:

  • Isotonică (compoziția de săruri a sângelui rămâne normală);
  • Hipertensivă (există un nivel crescut de săruri în sânge);
  • Hipotonică (există un nivel redus de săruri în sânge).

Deshidratarea izotonică poate apărea ca urmare a expunerii prelungite la soare. Următoarele două tipuri se dezvoltă ca urmare a unor modificări patologice. Deshidratarea este resimțită aproape imediat, dar poate evolua pe parcursul mai multor zile, pe măsură ce stadiul crește, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Lucrurile de care trebuie să țină seama un diabetic pe timpul verii: Cum îi este afectată glicemia de căldură și deshidratare

Aproape toate organele suferă din cauza acestei afecțiuni: Care sunt cele mai grave consecințe ale deshidratării?

Aproape toate organele au de suferit în urma deshidratării. Dacă acest proces nu este oprit la timp, pot apărea complicații foarte grave:

  • Tulburări în funcționarea rinichilor și a glandelor suprarenale;
  • Necroza celulelor cerebrale, cu insuficientă alimentare cu sânge;
  • Tulburări psihice;
  • Tulburări ale sistemului digestiv (în același timp, procesul de transport al substanțelor necesare prin sistem este dificil);
  • Slăbirea sistemului imunitar și, ca urmare, apariția frecventă a bolilor de natură infecțioasă.
  • Principalul pericol al acestui proces este moartea, care poate apărea dacă se pierde mai mult de 10% din lichid.
  • Chiar dacă nivelul de apă din organism este restabilit, tulburările asociate cu acest proces pot dura mult timp. Unele dintre procese pot fi ireversibile.

Comentarii: