SANATATE

Asigură-te că ai un concediu liniştit. Medicamentele care NU trebuie să lipsească din bagaj

imperatortravel.ro

Atunci cand pleci in vacanta, ultimul lucru pentru care ai vrea sa te ingrijorezi este faptul ca nu ti-ai luat in bagajul pentru concediu toate acele medicamente necesare, atat pentru tine, cat si pentru copilul ori partenerul tau de cuplu.

Asa ca ti-am pregatit un mic ghid – am putea sa spunem o mica lista – cu acele lucruri de care este posibil sa ai nevoie in bagajul pentru concediu, atunci cand calatoresti fie in tara, fie peste hotare. In functie de activitatile pe care le vei avea in concediu ori in functie de cat de izolata este destinatia de vacanta aleasa, este posibil sa ai nevoie de mai multe ori de mai putine lucruri de pe aceasta lista.

Ia in calcul zona unde mergi in vacanta

Inainte de a-ti face bagajul, gandeste-te la zona geografica pe care urmeaza sa o vizitezi si la ceea ce s-ar putea sa gasesti ori sa nu gasesti acolo. Discuta cu medicul tau ori cu medicul pediatru al copiilor tai, pentru a-i cere sfatul inainte de a pleca in concediu, daca nu esti sigur/a ce trebuie sa iei in bagaj, ca sa aveti o calatorie placuta si lipsita de griji din punct de vedere al medicamentelor.

Asadar, potrivit celor de la CDC, poti folosi aceasta lista pentru a te pregati pentru urmatoarea vacanta peste hotare. Asigura-te ca iei medicamentele necesare cu tine, pentru ca nu poti fi sigur/a de calitatea unor substante medicamentoase pe care le cumperi din alte zone. Desigur, s-ar putea ca nu toate aceste lucruri si medicamente sa fie relevante ori necesare pentru tine si familia ta ori pentru planurile voastre de vacanta. Insa in linii mari, am putea spune ca din trusa de medicamente pentru vacanta nu trebuie sa lipseasca:

Medicamentele prescrise de medic

Aici intra cele care au fost prescrise (deci pe baza de reteta) de medicul tau ori de medicul pediatru ori de cel al unui membru din familie pentru acea persoana; antibiotice pentru a trata „diareea calatorului”, medicamente pentru a preveni malaria (daca mergeti in zone cu risc crescut), potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Combinații interzise: Alimentele care nu trebuie consumate dacă iei anumite medicamente

Dispozitive ori obiecte medicale

Ochelari si lentile de contact; bratari medicale care te alerteaza in privinta unor afectiuni; teste si accesorii pentru controlul glicemiei (in cazul in care cineva dintre cei dragi are diabet); insulina injectabila; inhalatoare; stilouri preumplute cu adrenalina (in cazul in care cineva drag are o alergie periculoasa).

Medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala

In general, din bagajul pentru vacanta nu trebuie sa va lipseasca: medicamente antidiareice, medicamente antiacide, antihistaminice, medicamente pentru raul de miscare, dropsuri antitusive, medicamente ori siropuri care suprima tusea ori medicamente cu efect expectorant, medicamente decongestionante, medicamente pentru calmarea durerii si pentru febra (paracetamol, aspirina sau ibuprofen), un laxativ usor, un sedativ usor ori un medicament care te ajuta sa dormi mai bine.

Alte accesorii si lucruri care previn imbolnavirea ori alte neplaceri

In bagajul pentru concediu poti pune si un gel antibacterian pentru curatarea mainilor care sa contina cel putin 60% alcool sau servetele umede antibacteriene cu care sa te stergi pe maini; tablete pentru purificarea apei; spray-uri repelente pentru alungarea insectelor; creme cu factor de protectie solara (ce iti asigura protectie impotriva radiatiilor UVA si UVB, cu SPF 15, SPF 30 ori cu un factor de protectie mai mare); ochelari de soare si palarie; prezervative; pilulele anticonceptionale sau alte metode contraceptive; dopuri de urechi.

Trusa de prim ajutor

Pentru trusa de prim-ajutor, este util sa ai in bagaje (mai ales daca pleci in vacanta intr-o zona de unde stii ca iti va fi greu sa faci rost de medicamente) urmatoarele: crema cu hidrocortizon, creme sau unguente antifungice sau antibacteriene, termometru digital, saruri de rehidratare orala, o solutie de curatare a ranilor care sa fie antiseptica, gel cu aloe vera pentru arsurile solare, o crema sau un gel impotriva mancarimilor (in cazul in care va inteapa sau va musca insectele), bandaje si comprese sterile, manusi chirurgicale de unica folosinta, betisoare de urechi, penseta, picaturi de ochi sau lacrimi artificiale, pentru lubrifierea ochilor.

Alte medicamente pe care le poti lua in bagaj cand pleci in vacanta, pe langa cele eliberate pe baza de prescriptie medicala, sunt: medicamentele pentru raul de altitudine, antibioticele pentru anumite infectii intestinale ori cele pentru infectii respiratorii grave, tabletele care previn malaria.

CITEȘTE ȘI: RISCUL MAJOR la care te expui dacă pisezi sau rupi MEDICAMENTELE pentru a le înghiți mai ușor

Ce medicamente luam in concediu pentru copii

Daca pleci in vacanta cu cel mic ori cu copiii, exista cateva lucruri importante pe care trebuie sa le iei in bagaj. Cu cat mergeti mai degraba intr-o zona izolata, cu atat vei dori sa iei mai multe lucruri si medicamente in bagaj, pentru a satisface nevoile intregii familii. Pentru copil sau copii, nu uita sa iei in trusa de medicamente si:

Bandaje sau plasturi de toate formele si de toate dimensiunile, pentru ca se poate intampla ca cel mic sa aiba nevoie.

Servetele sterile pentru situatiile cand trebuie sa cureti anumite suprafete.

Ibuprofen sub forma de sirop (daca este cazul)

Nu uita ca micutii cu varsta sub 12 ani au sanse mici sa inghita tabletele ori medicamentele, asa ca vei avea nevoie de substanta activa sub forma lichida si de o seringa cu care sa ii dai celui mic medicamentul prescris de medic.

O crema sau o lotiune care se aplica dupa intepaturile / muscaturile de insecte

Este un tratament care se aplica rapid, pentru ca inflamatia de pe pielea celui mic sa nu se agraveze.

Medicamente pentru raul de miscare

Nu stii niciodata cand se poate intampla ca celui mic sa ii fie rau in masina, in drum spre mare, de exemplu.

Medicamente antidiareice

Diareea este o problema extrem de frecventa in timpul vacantelor si calatoriilor, asa ca este posibil ca si copilul sa fie afectat.

Antihistaminice

Pentru ca cel mic se afla intr-un mediu nou (ori intr-o tara noua), pot iesi la iveala noi alergii si afectiuni asociate, asa ca este bine sa ai antihistaminice in bagaje.

CITEȘTE ȘI: SURPRIZĂ: Ciocolata, mai eficientă împotriva răcelii decât medicamentele

Plasturi pentru bataturi

Sunt ideali in caz in care cel mic are neplaceri la picioare, are basicute ori daca aveti in plan sa mergeti mult pe jos.

Aceste obiecte sau produse le poti cumpara de la destinatie, doar atunci cand este nevoie: o lotiune care se aplica dupa expunerea la soare (after sun), un termometru si bandaje, balsam de buze, ace de siguranta, o foarfeca mica, gel antibacterian pentru maini, tampoane, servetele, vata hidrofila, scutece de unica folosinta etc.

Comentarii: