SANATATE

Atacul de cord silențios: Cum poți să îți dai seama dacă ai suferit de așa ceva

ticataca.ro

Un atac de cord silențios este un atac de cord care are puține sau chiar niciun simptom. Poate avea simptome pe care nici măcar nu le recunoașteți ca fiind un semn al atacului de cord. Ca orice atac de cord, implică blocarea fluxului de sânge către inimă și posibile leziuni ale mușchiului.

Infarctul silențios este un atac de cord care are loc fără a produce simptome vizibile. Diagnosisul se pune atunci când pacientul consults un medic for un motiv complet neînrudit.

Infarctul silențios, atacul de cord fără simptome vizibile. Care sunt factorii de risc

„Deoarece nu produce simptome, infarctul miocardic silențios este diagnosticat numai retrospectiv, când se constată o evidență a unui atac de cord pe o electrocardiogramă la o persoană fără antecedente clinice. De obicei, diagnosticul se pune atunci când pacientul consultă un medic pentru un motiv complet neînrudit”, explică Dr. Richard N. Fogoros pentru Very Well Health.

CITEȘTE ȘI: Cum se simte un atac de cord cu adevărat: Simptomele la care trebuie să fii atent

Pentru un atac de cord silențios sunt aceiași factori de risc ca pentru un atac de cord obișnuit cu simptome.

Factorii de risc includ:

  • vârsta,
  • diabet,
  • excesul de greutate,
  • antecedente familiale de boli de inimă,
  • tensiune arterială ridicată,
  • colesterol ridicat,
  • lipsa de exerciții fizice,
  • atac de cord anterior
  • fumatul.

Un atac de cord silențios vă expune la un risc crescut de a suferi un alt atac de cord, care ar putea fi fatal. În același timp, crește riscul de complicații, cum ar fi insuficiența cardiacă.

Nu există teste pentru a determina posibilitatea unui atac de cord silențios. Dar dacă aveți factori de risc, medicul dumneavoastră ar trebui să îi evalueze și să îi trateze pentru a reduce orice șansă.

Singura modalitate de a afla dacă ați avut un atac de cord silențios este de a face teste imagistice, cum ar fi o electrocardiogramă sau o ecocardiogramă. Aceste teste pot dezvălui modificări care semnalează un atac de cord.

Cauze frecvente ale atacului de cord silențios

Cei mai mulți dintre noi au tendința să se gândească la un infarct miocardic (atac de cord) ca la un eveniment destul de dramatic – și de cele mai multe ori este. Un infarct apare de obicei atunci când o placa aterosclerotică dintr-una dintre arterele coronare se rupe.

Ruptura provoacă formarea unui cheag de sânge în arteră, ducând la blocarea acută a acesteia. Mușchiul inimii care este alimentat de artera blocată devine imediat ischemic (subalimentat cu oxigen), ceea ce, de obicei, duce la apariția durerilor în piept sau alte simptome alarmante.

Cu excepția cazului în care blocajul este eliberat în câteva ore, mușchiul cardiac ischemic moare. Moartea unei părți din mușchiul inimii este un atac de cord, explică specialistul.

CITEȘTE ȘI: Semnal de alarmă: Persoanele cu aceste două grupe de sânge au un risc mai mare de atac de cord

Cel mai adesea, simptomele cauzate de o arteră coronariană blocată sunt destul de severe încât majoritatea persoanelor care au această problemă solicită rapid ajutor medical. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca oamenii să sufere de infarct miocardic fără să observe simptomele care să îi trimită de urgență la medic.

„Estimările actuale arată că aproximativ 20% din cazurile de infarct miocardic sunt nedetectate până la ceva timp dupa ce evenimentul s-a terminat. Problema este, desigur, că terapia acută nu poate fi administrată dacă nimeni nu știe că s-a produs un atac de cord și acordarea rapidă a terapiei este esențială pentru a reduce la minimum leziunille mușchilor cardiaci provocate de un infarct”, notează cardiologul.

Comentarii: