REVIEW

Ateii sunt mai inteligenți decât oamenii credincioși – concluzia cercetătorilor după 80 de ani de studii

Foto: Corbis

Ateii sunt mai inteligenți decât oamenii credincioși, religioși, este concluzia specialiștilor după ce au analizat și pus cap la cap zeci de studii efectuate în ultimii 80 de ani, scrie TheIndependent

Miron Zuckerman, Iordan Silberman și Judith A. Hall de la Universitatea din Rochester și Universitatea din North East au efectuat o meta-analiză (o analiză statistică care combină rezultatele mai multor studii științifice) a 63 de studii care au arătat o asociere negativă semnificativă între inteligență și religiozitate, raportul acestei analize, intitulat ”Relația dintre inteligență și credință” fiind publicat în  Personality and Social Psychology Review.

Asocierea este cea mai puternică în cazul studenților și cea mai slabă în cazul adolescenților și copiilor.

De asemenea, asocierea dintre inteligență și credință a fost mai puternică în cazul credinței religioase decât în cazul comportamentului religios. De fapt, oamenii care cred în învățăturile religioase sunt opuși practicanților religioși.

Religiozitatea a fost definită ca „gradul de implicare în unele sau toate fațetele religiei”. Acestea includ credințe în puteri supranaturale și „angajamente totale față de aceste puteri supranaturale „, mergând până la ofrande sau sacrificii ritualice.

Un alt aspect este relevat de cei care participă la ritualuri ocazionale, cum ar fi mersul la biserică și lipsa temerii față de moarte ( deoarece au credința că vor merge la cer).

Legătura dintre alimente și organe. Cum ne indică natura ce să mâncăm!

Cel mai mare duşman al dietei: Cafeaua şi laptele la micul dejun

Nu este clar de ce oamenii non-religioși sunt mai inteligenți, dar diferența variază odată cu vârsta; în cazul studenților, diferența fiind cel mai pregnant sesizată. Aceasta se poate datora faptului că studenții mai inteligenți sunt mult mai predispuși să îmbrățișeze ateismul ca formă de neconformitate.

De asemenea, s-a constatat faptul că universitatea, studiile universitare de fapt, tind să expună oameni la idei și influențe noi, studenții tind să-și piardă credințele sau să devină mai religioși în acest timp, potrivit studiului. Aceste schimbări sunt adesea rezultatul „autoexplorării care denotă maturizarea emergentă și care este adesea observată în studenți”, deoarece „separarea de acasă și expunerea la un context care încurajează interogarea poate permite inteligenței să influențeze convingerile religioase”.

Cele mai tari COMBINAȚII de costume de baie din 2017

Cât de BENEFIC este trezitul la ora 5 dimineaţa? Ce spun oamenii de succes despre acest obicei

Cum să porți salopeta de jeans

Studiul relevă și faptul că folosind gândirea analitică (spre deosebire de cea intuitivă), studenții mai inteligenți ai colegiilor par a evita mai mult religia. Dacă ateismul este dezaprobat la domiciliu, inteligența superioară poate facilita rezistența la presiunea de conformitate.

Întrucât mai târziu în viață, oamenii mai inteligenți au mai multe șanse să se căsătorească și mențină căsătoria stabilă, acest lucru îi face mai puțin dependenți de atașamentul pe care îl oferă funcția religiei.

Oamenii mai inteligenți sunt, de asemenea, mult mai susceptibili să aibă locuri de muncă de nivel superior și să petreacă mai mult timp în școală, ceea ce conduce la o înaltă stima de sine și „încurajează controlul credințelor personale”, potrivit studiului.

Cu toate acestea, o dată cu înaintarea în vârstă este mai probabil să crească gradul de conștientizare a mortalității.

Cercetările care au stat la baza concluziilor au avut loc timp de aproape 80 de ani și au măsurat legătura dintre inteligență și credință, având ca subiecți indivizi de toate vârstele.

Credințele religioase pot ajuta la gestionarea terorii morții iminente

Potrivit studiului, nu există dovezi referitoare la relația dintre inteligența și anxietatea provocată de perspectiva morții. Deși această logică sugerează că „relația negativă dintre inteligență și religiozitate ar putea scădea la sfârșitul vieții, dovezile relevante pe care studiile le-au scos în evidență demonstrează cu totul altceva „.

Adevărul despre salamul de Sibiu: de ce unele produse sunt ieftine, iar altele sunt foarte scumpe?

Mai mult sex duce automat la o relație mult mai fericită, nu? Cercetătorii au aflat ALTCEVA!

Secretul longevităţii: ce INGREDIENTE folosesc chinezii pentru a trăi mai mult

Membrii extrem de inteligenți ai eșantionului au păstrat scoruri religioase mai scăzute, comparativ cu populația generală, chiar și în perioada ”anilor de aur” , adică la 75-91 de ani.

Comentarii: