SANATATE

ATENŢIE! 10 semne care pot vesti cancerul la femei

Foto: Pinterest.com

Sângerările, oboseala, scăderile bruşte în greutate, balonarea şi tusea care persistă pentru perioade lungi de timp pot “trăda” numeroase tipuri de cancer. Specialiştii scot în evidenţă simptome care nu ar trebui trecute cu vederea de nicio femeie.

1. Schimbări la nivelul sânilor

”Dacă aveți un nodul nu trebuie să-l ignorați chiar dacă rezulatatul mamografiei a fost bun”, spune dr. Carolyn Runowicz, professor de obstretrică și ginecologie la Florida International University’s Herbert Wertheim College of Medicine.

Exfolierea mamemonului este un simptom al bolii Paget, asociată cu cancerul în 95% din cazuri. Orice sângerare sau secreție a mamelonului trebuie, de asemenea, verificată, recomandă doctorulzilei.ro.

”Aspectul de coajă de portocală al sânilor este de obicei asociat cu o formă de cancer mamar agresivă caracterizată prin umflarea și înroșirea sânilor”, explică dr. Beth Y. Karlan.

CITEȘTE ȘI: Rona Hartner are cancer în stadiul al treilea! În loc să se pregătească de nuntă, actrița acuzată că ar fi fost amanta președintelui Emil Constantinescu face citostatice

2. Sângerări neregulate

Odată ce ați ajuns la menopauză (12 luni fără ciclu menstrual), orice sângerare reprezintă un motiv de îngrijorare, potrivit medicului Runowicz.

”Dacă observați pete de sânge pe lenjerie trebuie neapărat să mergeți la medic deoarece în unele cazuri, sângerarea poate indica un polip endometrial sau chiar cancer endometrial sau cervical”, adaugă doctorul.

3. Sângerări rectale

Cancerul de colon este a treia cel mai comun tip de cancer la femei. Unul dintre simptome este sângerarea rectală pentru care multă lume dă vina pe hemoroizi. ”Însă nu întotdeauna sunt hemoroizii cauza. ”Apariția sângelui roșu sau închis la culoare în scaun necesită o vizită la medic”, avertizează dr. Karlan.

Medicul va face o examinare rectală și o colonoscopie dacă aveți 50 de ani sau mai mult.

4. Secrețiile

Secrețiile vaginale urât mirositoare pot fi semnul cancerului cervical, potrivit medicului Runowicz.

Medicul va stabili dacă secrețiile sunt cauzate de o infecție sau de ceva mai serios.

5. Balonarea

”Cancerul ovarian este ucigașul numărul unu dintre toate cancerele organelor reproductive”, spune Karlan. Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian sunt: balonarea, urinarea frecventă, durerea pelvină.

Nu e ceva anormal ca unul sau două dintre aceste simptome să apară ocazional, mai ales după o masă copioasă , dacă simptomele apar însă zilnic mai mult de două săptămâni mergeți la medic.

CITEȘTE ȘI: Ştiaţi că iertarea ucide boala? Aflaţi cum, dar şi ce legătură teribilă există între ură şi cancer!

6. Variațiile de greutate

”Dacă v-ați îngrășat dintr-o dată trei kilograme nu trebuie să vă faceți griji. Însă dacă acumulați kilograme în plus lună de lună chiar dacă aveți grijă ce mâncați poate fi un simptom al cancerului ovarian care cauzează acumularea de lichid la nivelul burții.

Pierderea inexplicabilă în greutate poate fi, de asemenea, semn de cancer.

7. Tusea persistentă

Tusea care durează mai mult de trei săptămâni și nu este cauzată de o alergie sau de o infecție respiratorie este un motiv de îngrijorare.

8. Schimbări ale nodulilor limfatici

”Dacă aveți un nodul tare pe gât sau sub braț trebuie să mergeți la medic”, este sfatul medicului Runowicz. Inflamarea și întărirea nodulilor pot fi cauzate de o infecție, însă același simptom îl au și cancerul mamar și cancerul la gât.

9. Oboseala

“Oboseala este un simptom asociat cancerului de toate tipurile şi de obicei apare din cauza anemiei provocate de acesta”, explică medicul oncolog Şerban Negru.

CITEȘTE ȘI: Cancerul, blestemul din viaţa lui Florin Călinescu. Actorul a mărturisit abia acum

10. Schimbări ale pielii

Rănile la gură care nu se vindecă, mai ales dacă fumați sau consumați alcool, pot fi un semn al cancerului oral.

Răni, bășici, modificări ale culorii pielii din zona vulvei sau vaginului sunt un semn de alarmă. Femeile trebuie să își autoexamineze vulva și vaginul cu regularitate pentru a observa dacă apar astfel de modificări.

Comentarii: