SANATATE

ATENȚIE: Această problemă de stomac trădează diabetul

Foto: Pinterest.com

ATENȚIE: Această problemă de stomac trădează diabetul. Diabetul de tip 2 duce la un nivel necontrolat al glicemiei, ceea ce afectează starea generală a organismului. Diareea diabetică este rezultatul unui nivel persistent și ridicat al glicemiei.

ATENȚIE: Această problemă de stomac trădează diabetul

Potrivit unui articol publicat în JAMA, diareea este adesea intermitentă; poate alterna cu perioade de tranzit intestinal normal sau constipație.

„Este de obicei nedureroasă, apare atât în timpul zilei, cât și noaptea și poate fi asociată cu incontinența fecală”, se precizează în articol. Diareea diabetică este clasificată ca neuropatie diabetică.

CITEȘTE ȘI: Leguma care te protejează de diabet, boli de inimă și artrită: Reduce cu 50% riscul de a face cancer gastric

Cea de-a doua afecțiune este un tip de afectare a nervilor care poate apărea odată cu boala în cauză. Nivelul ridicat de zahăr din sânge (glucoză) poate afecta nervii din tot corpul. Potrivit articolului din JAMA, diareea diabetică este frecvent asociată cu neuropatia autonomă.

Aceasta este o afecțiune în care nivelul ridicat de zahăr din sânge dăunează sistemului nervos autonom, care controlează inima, vezica urinară, stomacul, intestinele, organele genitale și ochii.

Cel mai important lucru în cazul neuropatiei este controlul nivelului de zahăr din sânge. Cele mai eficiente contramăsuri includ schimbări sănătoase ale stilului de viață.

Potrivit Diabetes.co.uk, exercițiile fizice pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, iar mersul pe jos este o modalitate bună de a obține rezultate excelente.

„Exercițiile fizice mai intense vor avea un efect mai bun asupra scăderii glicemiei, dar nu este întotdeauna cazul, deoarece exercițiile fizice intense pot declanșa un răspuns de stres care determină organismul să crească nivelul de glucoză din sânge”, a adăugat publicația.

Celelalte simptome ale bolii sunt următoarele:

  • Urinare frecventă
  • Sete excesivă
  • Foame extremă
  • Vedere încețoșată
  • Lipsa de energie și oboseală extremă
  • Amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
  • Vindecare lentă a rănilor și infecții recurente

Multe persoane cu diabet de tip 2 nu sunt conștiente de afecțiunea lor deoarece simptomele nu sunt evidente pentru o perioadă lungă de timp, deoarece simptomele sunt similare cu cele ale diabetului de tip 1 și poate dura ani de zile până la stabilirea unui diagnostic.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință au dezvăluit când și cum ajută vinul în cazul diabetului

Există mai multe modalități de diagnosticare a bolii:

  • Analiza hemoglobinei glicate (HbA1c) – măsoară nivelul mediu al glicemiei din ultimele 2-3 luni.
  • Analiza glicemiei plasmatice la post – verifică nivelul glucozei la post. Pentru a face acest lucru, nu trebuie să mâncați sau să beți nimic altceva decât apă timp de 8 ore, de obicei în noaptea dinaintea testului. Analiza este de obicei desemnată dimineața, înainte de micul dejun.
  • Testul de toleranță la glucoză pe cale orală (OGTT) – testează răspunsul organismului dumneavoastră la o sarcină de zahăr. Pentru a efectua acest test, trebuie să beți o băutură dulce specială. Nivelul de zahăr din sânge este măsurat înainte și după ce ați băut băutura.
  • Măsurarea glicemiei plasmatice (APG) în orice moment.

Comentarii: