NUTRITIE SANATATE

Atenție la imunitate! Ce trebuie să mâncați ca să vă ajutați organismul să se apere

Foto: Pinterest.com

De astăzi, e decretată în România stare de necesitate din cauza înmulțirii rapide a cazurilor de coronavirus, în ultimele ore. Ca urmare a anunțului făcut de Guvern, nu sunt permise adunări de peste o mie de persoane, recomandarea fiind să se renunțe total. Astfel, toate meciurile de fotbal se vor disputa fără spectatori, până la sfârșitul lunii.

Și în afară de măsurile de protecție impuse de situație, începând cu cele de a evita expunerea la aglomerații și până la regulile de igienă strictă, medicii recomandă și o atenție sporită la sporirea imunității organismului.

Aici specialiștii au serie de recomandări cu privire la alimentele pe care ar fi bine să le consumăm frecvent în această perioadă, care ajută la fortificarea sistemului imunitar. Iată câteva dintre ele, conform portalului ”Ce se întâmplă, doctore?”.

Citește și: Mit sau adevăr? Cât slăbești de fapt dacă renunți la pâine

– Usturoiul este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, poate fi folosit în orice fel de mâncare, ajuta în prevenirea răcelilor comune, previne bolile gastrointestinale. Aceasta conţine un compus pe nume alicina, un ulei volatil sulfuros care opreşte creşterea si înmulţirea bacteriilor, ciupercilor şi stimulează fluxul de enzime digestive.

– Ardeiul iute sau boiaua de ardei, stimulează metabolismul. De asemenea, sunt bogate in beta caroten care este transformat în vitamina A în sânge şi lupta împotriva infecţiei.

– Ghimbirul conţine un componentul activ gingerol care este deosebit de eficient in lupta împotriva cancerului de colon. De asemenea, este bun pentru combaterea racelei sau gripei.

– Curcuma: în afară de faptul ca putem folosi curcuma (turmericul) la gătit, sub forma de mirodenie, acesta a fost folosit de secole ca parte a medicinei chineze ayurvedică şi medicina tradiţională. Are proprietăţi puternice care lupta împotriva racelei si a gripei.

– Scorţişoara: Acesta este un condiment de baza in orice bucătăria indiana. Scorţişoara este bogată în antioxidanţi care inhibă dezvoltarea bacteriilor şi coagularea sângelui. De asemenea, ajută la stabilizarea zahărului din sânge, reducând astfel riscul de diabet de tip 2.

Lămâia este una dintre fructele ce le puteţi găsi în supermarket sau piaţa, însă poate aduce beneficii uimitoare pentru sănătatea dv. Acest fruct conţine cantităţi mari de antioxidanţi si vitamina C, care pot îmbunătăţi sistemul imunitar şi, de asemenea, pentru a echilibra nivelurile alcalin/acide din organism. Ca atare, daca beţi limonadă regulat corpul dv va deveni mult mai puţin sensibil la boli.

– Sucul de afine este nu doar o băutură delicioasă. De asemenea, este o sursă puternică de vitamina C şi flavonoide, care sunt eficiente în protejarea sistemului imunitar. Sucul de afine poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor de inima şi la îmbunătăţirea tractului urinar.

Sucul de sfeclă îmbunătăţeşte nu doar sistemul imunitar. Dintre nutrienţii esenţiali prezenţi în sucul de sfeclă găsim beta carotenul, vitamina C, carotenoidele, sulf, calciu, fier, magneziu şi potasiu. Această băutură poate îmbunătăţi funcţia creierului, curata sângele si consolidează vezica biliara şi ficatul. In general, sucul de sfecla se consuma in amestec cu suc de mere sau de morcovi, deoarece este extrem de concentrat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii: