SANATATE

ATENŢIE la paracetamol! Combinaţia care poate fi letală

Foto: Pinterest.com

Administrarea paracetamolului in asociere cu bauturile alcoolice este contraindicata – iata care sunt riscurile la care te expune aceasta combinatie!

Acetaminofenul, adica paracetamolul, poate cauza o serie de reactii adverse daca este combinat cu alcoolul. Cea mai grava urmare a unei asemenea asocieri este degradarea ficatului, care poate fi temporara, dar si permanenta.

Ficatul este responsabil atat pentru metabolizarea paracetamolului, cat si pentru cea a alcoolului. Studiile facute in domeniu au aratat ca ambele substante, acetaminofenul si alcoolul, sunt daunatoare ficatului. De aceea se recomanda ca cele doua sa nu fie asociate, recomanda doc.ro.

Potrivit specialistilor de origine britanica, poti consuma o cantitate redusa de alcool in timp ce administrezi paracetamol, fara sa iti pui sanatatea in pericol. Insa daca iei paracetamol in doze mari si, in acelasi timp, consumi bauturi alcoolice in cantitati insemnate, pot aparea efectele adverse. Pacientii alcoolici sunt predispusi, in mod deosebit, insuficientei hepatice cauzata de asocierea alcoolului cu paracetamol.

CITEȘTE ȘI: Planta care purifică ficatul şi scade colesterolul. Cum trebuie consumată

Posibile efecte ale acestei asocieri nesanatoase sunt:

Tulburari digestive, crampe abdominale
Sangerari si ulcere la nivelul stomacului
Leziuni la nivelul ficatului
Tahicardie.

Persoanele care consuma cu regularitate mai mult de 3 bauturi alcoolice pe zi ar trebui sa evite acetaminofenul. Acestea se pot consulta cu medicul pentru gasirea unui inlocuitor.

De ce este periculoasa combinatia de paracetamol cu alcool?

Paracetamolul poate cauza hepatotoxicitate. Toxicitatea ficatului este cea mai frecventa cauza de insuficienta hepatica. Leziunile apar la nivelul ficatului din cauza modului in care acest organ metabolizeaza paracetamolul. Atunci cand o persoana ia o capsula de paracetamol, enzimele hepatice reusesc sa metabolizeze cea mai mare parte din capsula. Organismul o elimina apoi fie prin urina, folosind rinichii, fie prin intermediu bilei.

Prin digestie, restul de 5-10% ramas din paracetamol se transforma intr-o toxina. In acel moment, ficatul produce un antioxidant denumit glutation, pentru a elimina toxina ramasa din cauza paracetamolului. Insa cand organismul primeste o doza mai mare de paracetamol decat cea recomandata, ficatul este coplesit de toxina produsa si astfel apar problemele.

Alcoolul, la randul lui, contine o serie de toxine pe care ficatul trebuie sa le metabolizeze, ceea ce inseamna ca asocierea acestuia cu paracetamolul creste riscul de leziuni hepatice.

CITEȘTE ȘI: Știai ce efect are cafeaua asupra ficatului? Care sunt aliații unui ficat sănătos

Cum sa iti protejezi ficatul

In general, supradozele de paracetamol nu sunt intentionate. Pacientii asociaza mai multe medicamente pe baza de paracetamol fara sa aiba habar si astfel fac supradoza.

Poti, insa, sa reduci riscul de supradoza de paracetamol si pe cel de leziuni hepatice, respectand cateva recomandari:

Nu depasi doza maxima recomandata de 3000 mg de acetaminofen pe zi (doza valabila in cazul adultilor).
Nu lua mai multe medicamente pe baza de acetaminofen in acelasi timp (multe medicamente pentru raceala contin acetaminofen, chiar daca sunt vandute sub alta denumire decat paracetamol – citeste prospectul si te vei lamuri imediat).
Nu lua paracetamol mai mult de 10 zile la rand.
Nu consuma mai mult de 3 bauturi alcoolice pe zi daca urmezi un tratament pe baza de acetaminofen.
Nu lua paracetamol daca suferi de afectiuni hepatice, precum hepatita de tip C.

Cu ce poti inlocui paracetamolul

Daca vrei sa inlocuiesti paracetamolul cu alt medicament, poti alege antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul sau aspirina. Acestea au aceeasi capacitate de a reduce durerile, insa au si efect antiinflamator.

Antiinflamatoarele pot fi combinate cu alcoolul fara sa dauneze ficatului. Se poate totusi sa apara probleme gastrice. Insa mare atentie la aspirina, care poate cauza sangerari stomacale daca este administrata in paralel cu consumul de alcool.

Concluzii

Asocierea paracetamolului cu alcool in cantitati moderate nu prezinta riscuri mari pentru sanatate atat timp cat:

Pacientul nu depaseste doza de paracetamol recomandata,
Pacientul nu sufera de alcoolism,
Pacientul nu sufera de afectiuni hepatice.

Comentarii: