NUTRITIE SANATATE

Planta care purifică ficatul şi scade colesterolul. Cum trebuie consumată

http://wcs4.blogspot.com

Datorită substanţelor amare, inulinei şi colinei, cicoarea uşurează digestia şi favorizează eliminarea secreţiilor biliare. Infuziile şi decocturile de cicoare sunt băuturi excelente pentru purificarea ficatului şi a splinei.

Graţie substanţelor pe care le conţin, infuziile de cicoare sunt utile şi în tratamentul imediat după icter, potrivit „Ghidului plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z“, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

O doză de două căni pe zi s-a dovedit eficientă în tratamentul acestor afecţiuni, potrivit adevarul.ro. Date mai recente din literatura de specialitate – 1998 – au demonstrat şi o scădere remarcabilă a colesterolului, potrivit aceleiaşi surse. În cazul în care se consumă prăjeli sau grăsimi, o cană sau două cu decoct de cicoare constituie un factor protector pentru artere.

CITEȘTE ȘI: Cel mai sănătos înlocuitor al cafelei. Beneficii extraordinare pentru sănătate

O serie de studii efectuate, timp de mai mulţi ani, de către cercetătorii egipteni au ajuns la rezultate semnificative în tratamentul tahicardiilor. Aceste cercetări se bazează pe prezenţa în rădăcinilc uscate dc cicoare sau în produsele din această plantă a substanţelor active de tip digitalic. Până la viitoarele cercetări în această direcţie, o cană pe zi cu rădăcinâ de cicoare este utilă, potrivit Ghidului.

Neutralizează aciditatea gastrică

O altă acţiune a preparatelor pe bază de rădăcină de cicoare constă în a neutraliza aciditatea gastrică. De asemenea, uleiul esenţial şi rezinele – răşinele – din această plantă, pe lângă proprietăţile diuretice şi laxative, au o uşoară acţiune hipoglicemiantă şi antitiroidiană.

Datorită substanţelor amare, inulinei şi colinci, atât rădăcinile, cât şi părţile aeriene ale plantei au proprietăţi eupeptic amare – uşurează digestia – şi colagoge – favorizează evacuarea secreţiilor biliare. Tot cercetări recente au arătat că atât decocturile de rădăcină de cicoare, cât şi andivele – din Cichorium endivia – de cultură acţionează favorabil în litiaza biliară, stimulează pofta de mâncare, sunt uşor laxative, mineralizante şi vermifuge.

CITEȘTE ȘI: Ceaiurile INDICATE pe timp de caniculă

Cum se prepară

Din 12 linguriţe de rădăcină sfarâmată la o cană cu apă se prepară un decoct scurt – 10 minute. Se beau 2-3 căni pe zi. Din părţile aeriene ale plantei, cât şi din rădăcini, 2 linguriţe la o cană cu apă, se prepară o infuzie. Se beau 2 căni pe zi.

Nu are contraindicaţii.

Comentarii: