REVIEW

De ce am abandonat TELEMEAUA românească și am ajuns să mâncăm de 7 ori mai multă brânză din import decât autohtonă

Foto: urda.ro

Cantitatea de brânză cumpărată de România din restul statelor membre a depășit pentru prima dată în ultimii trei ani cantitatea exportată de peste șapte ori. În primele cinci luni ale anului, producătorii români au vândut pe piața comunitară cu 22% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, în timp de distribuitorii și retailerii au achiziționat de peste granițe cu 5% mai mult.

CITEȘTE ȘI: Cum mănânci ”BRÂNZA CU ROȘII” FĂRĂ să te îngrași

Astfel, importurile de telemea au totalizat în primele cinci luni ale acestui an în jur de 70.000 de tone, principalii furnizori fiind Germania, de unde am importat peste 20.700 tone, cu 83% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, Polonia cu 6.200 de tone, cu 22% mai mult decât în perioada similară a lui 2017 și Italia cu cantități de 2.300 de tone, cu 6% peste nivelul anului anterior.

Foto: Facebook.com

Balanța comercială cu brânzeturi a României se înclină tot mai mult spre importuri, consumul intern bazându-se din ce în ce mai tare pe marfa de peste granițe, indică ultimele date ale Comisiei Europene. În primele cinci lui ale acestui an, importurile de brânză din restul statelor membre a depășit pragul de 29.000 de tone, cu 5% peste perioada similară a anului trecut, în timp ce la exporturi producătorii s-au limitat la aproximativ 3.900 de tone, cu 22% mai puțin decât în primele cinci luni ale lui 2017.

CITEȘTE ȘI: Telemeaua de SIBIU/ Cum se păstrează şi cum o DEOSEBIM de falsurile de pe piaţă

În 2017, România a consumat din restul statelor membre peste 67.400 tone de brânză, cu 8% mai mult decât în 2016, dar a exportat aproximativ 12.700 de tone, cu 22% mai mult decât anul anterior, astfel că importurile au fost de 5,3 ori mai mari decât exporturile. Cel mai mult am exportat în Grecia (peste 5.800 de tone) și Italia (peste 3.200 de tone).

Foto: agropress.ro

„Suntem o piață liberă în care hypermarket-urile pot aduce orice produs alimentar sub marca proprie sau pot colabora cu orice distribuitori care și-au creat branduri puternice în spatele cărora sunt diverși producători”, a explicat Dorin Cojocaru, președintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Comentarii: