NUTRITIE

Ce să mănânci în concediu, fără să te îngrași / Grecia, Turcia, Italia, Portugalia, Spania,Tunisia

Bolo Rei Foto: Pinterest.com

Concediul nu este numai un prilej de reîncărcare a bateriilor, ci și unul pentru a ne delecta cu tot felul de mâncăruri savuroase.

Deși am vrea să încercăm cele mai inedite preparate, trebuie să știm că multe dintre ele au un aport caloric mai ridicat decât credem, ceea ce ne poate aduce, după vacanță, niște kilograme în plus. Cu toate acestea, indiferent de destinația pe care o vom alege în această vară, opțiunile pentru a avea parte de o dietă sănătoasă sunt suficiente.

În articolul de mai jos veți găsi atât detalii legate de bucătăria unora dintre cele mai populare țări pentru turiștii români. Veți putea astfel să vedeți care ar fi cele mai adecvate preparate pentru un meniu gustos și sănătos.

Să aveți o vacanță frumoasă și savuroasă!

Ce este bine să mănânci în Grecia pentru a nu te îngrășa

Grecia nu înseamnă doar ape limpezi, de culori aproape ireale, plaje spectaculoase și comori arhitecturale. Această țară ne încântă și prin cultura sa gastronomică, bazată pe preparate diverse, care de care mai interesante.

Dacă alegi să mergi în acest concediu în Grecia, iar când te întorci de acolo îți dorești să nu fi luat în greutate, ține cont de următorul aspect: deși bucătăria grecească se bazează de cele mai multe ori pe ingrediente sănătoase, printre ele se ascund și adevărate „bombe” calorice.

Obiceiuri alimentare pe care trebuie să le introduci în BUCĂTĂRIA ta

Antidoturi naturale pentru dezechilibrele hormonale

5 BĂUTURI digestive pe care trebuie să le servești după o masa copioasă

Ia în calcul variantele de alimente de mai jos, astfel încât să ai parte și în concediu de o dietă cât mai sănătoasă, care să te ajute totodată să-ți păstrezi silueta:

• Când servești preparate precum sosul tzatziki, hummus, „skordalia” (este un piure sau un sos gros, preparat prin combinarea usturoiului zdrobit cu piure de cartofi sau miez de pâine veche, înmuiata în apă și stoarsă foarte bine, frecată apoi cu ulei de măsline până la obținerea unei consistențe cremoase, la care se adaugă la final oțet sau zeamă de lamâie) sau „melitzanosalata” (salată de vinete, dar cu ulei de măsline și cu un adaos de brânză feta), limitează-te să le pui în porții mici pe farfurie, fără să le servești cu „pita”. Astfel, vei avea parte de un aport caloric mai redus.

Foto: Pinterest.com

• În loc de „souvlaki” de miel, de porc sau de vită, optează pentru cel mai sărac în calorii și anume pentru cel de pui. Servește-l, eventual, însoțit de o salată fără sos.
• Consumă din abundență pește și fructe de mare- Acestea ar trebui să facă parte din orice dietă sănătoasă, nu numai din cea adoptată în concediu. Nu numai că aceste produse sunt sărace în calorii, dar îți vor furniza acele grăsimi sănătoase benefice întregului organism.
• Dacă poftești la „gyro” (un preparat din vită sau miel, pus în pită și garnisit cu sos), alege unul din carne de pui. Acompaniază-l cu niște legume la grătar sau cu o salată.
• Înlocuiește baclavaua cu câteva „kourabiedes” (fursecuri cu unt și migdale). Și acestea au calorii destule, dar nu la fel de multe precum baclavaua.

Ce să mănânci în Turcia pentru a nu te îngrășa

Turcia, o altă destinație de vacanță îndrăgită, se bazează mai ales pe ingredientele bucătăriei mediteraneene (predomină legumele, cerealele, peștele, fructele de mare, uleiul de măsline, fructele etc.).

Ceea ce face însă ca bucătăria turcească să fie renumită în întreaga lume este mixul de influențe străine, precum: bucătăria armeană, greacă, ebraică, din Asia Centrală etc. Iar dacă vrei să nu renunți la o dietă sănătoasă, fără prea multe calorii, nici pe perioada concediului, nu va fi prea ușor.

Care sunt cele trei ALIMENTE pe care TOȚI nutriționiștii le evită

Articolele vestimentare care au impact direct asupra sănătății tale

Până acum, am tăiat GREȘIT avocado. Iată cum se taie corect

Cu toate acestea, poți avea la îndemână următoarele variante:

• Ia porții cât mai mici din preparate precum frunze de viță-de-vie umplute, humus sau tabouleh.Consumă-le fără pita sau folosește cât mai puțină.
• Poți să încerci diverse variante de kebap, cu condiția să nu mănânci multă pita sau sosuri. Cel mult, servește-le cu salate.
• Consumă preparate la grătar- Fie că vorbim de carne de pui, de vită sau de pește și fructe-de-mare, acestea sunt oricând binevenite. Le poți servi cu legume la grătar sau cu salate.
• Mănâncă legume la grătar, mai puțin vinete (acestea sunt mai bogate în calorii)
• Poți să mănânci pilaf, dar fără chiftele sau carne grasă. Orientează-te, în schimb, către cei preparat cu carne de vită sau cu pui. Desigur, evită pita.

Foto: Pinterest.com

• Când servești „meze” (o alăturare de gustări diverse, servite la începutul mesei; în cadrul lor se vor regăsi, de pildă, brânză, iaurt, vinete, sarmale cu orez, chifteluțe sau salate), ocolește preparate precum sarmale sau chiftele. Concentrează-te mai mult pe salate.
• Nu te feri să mănânci „çoban salatası”- Aceasta conține foarte puține calorii, fiind preparată din castraveți, pătrunjel, roșii, ulei de măsline, zeamă de lămâie.
• Ca desert, poți opta pentru: dovleac copt, „sutlac” (budincă de orez) sau macaroane cu migdale.

BULINELE: de pe marele ecran de ieri până astăzi, în tendințele lui 2017

Albă ca Zăpada de Siberia. Povestea fetiţei albinoase pe care se bat AGENŢIILE de modele

Ce să mănânci în Spania pentru a nu te îngrășa

Și această țară are o bucătărie fascinantă, iar vacanța este prilejul perfect pentru a te delecta cu tot felul de arome mediteraneene.

Dacă vrei să nu te întorci de acolo că câteva kilograme în plus, fii atentă la ce mănânci. Variante de preparate gustoase și sănătoase sunt numeroase. Să cunoaștem doar câteva dintre ele:

• Preparate din pește și fructe de mare- Dorada, somonul, creveții și alte fructe de mare sunt delicioase și nu au un aport caloric ridicat. Servește-le mai ales la grătar.

Foto: Pinterest.com

• Încearcă „paella” (o combinație de orez, carne, legume și fructe de mare), dar fără pâine
• Savurează preparate pe grătar, precum: „Camarones a la Plancha” (creveți), „Champinones a la Plancha” (ciuperci pe grătar), „Calamares a la Plancha” (calamar pe grătar)
• Bucură-te de „gazpacho” (supă de roșii rece)
• Evită deserturile și alege fructele proaspete

Ce ai putea mânca în Portugalia pentru a nu te îngrășa în vacanță

Are o bucătărie distinctă față de vecina sa, Spania, în mare parte datorată influențelor fostelor sale colonii din Africa, Brazilia, Asia sau Africa.

Beneficiile ascunse ale pâinii. De ce este bine să o consumi cu moderaţie, dar FRECVENT

ALB TOTAL/ 4 Outfit-uri inspirate din stradă

JACHETA de BLUGI. Iată CARE sunt combinațiile preferate de celebrități!

Pentru a nu veni dintr-o vacanță portugheză cu kilograme în plus, iată ce ai putea alege să mănânci:

• Pește și fructe de mare- Mai ales codul și somonul predomină în bucătăria din Portugalia.

Bolo Rei
Foto: Pinterest.com

• Poți testa inclusiv caviarul de Azore, stropit din abundență cu lămâie
• Alege porții mici dintr-un preparat ce constă într-o bucată de carne de vită, cu sos de vin.
• Evită orezul și legumele prăjite, dar nu evita legume pe grătar, mai sărace în calorii, precum roșii, varză sau ceapă.
• Poți mânca liniștită măsline.

Cum îți poți păstra silueta dacă mergi în vacanță în Italia

Paradisul gurmanzilor, Italia oferă expriențe culinare de neuitat și te învață să savurezi orice mâncare.

Pentru a nu fi tentată să consumi în concediu mai multe calorii decât ar trebui, te poți delecta cu oricare dintre preparatele de mai jos:

• Limitează-te la porții mici de paste- Optează însă pentru cele integrale, însoțite de pește, fructe de mare sau legume.
• Poți alege „risotto”, cu condiția să fie cât mai simplu, fără urme de brânză
• Optează pentru sosuri pe bază de legume, și nu pe cele pe bază se smântână sau cu multă carne

Foto: Pinterest.com

• Mănâncă pește și fructe de mare, în special dacă sunt la grătar.
• Evită deserturi precum „tiramisu” sau „panna cotta” (budincă de smântână dulce cu fructe), care sunt bogate în calorii. Alege, în schimb, „sorbetto” (un desert pe bază de apă înghețată și sirop de fructe)

Ce ai putea mânca în Tunisia pentru a nu te îngrășa

Devenind o destinație turistică de top în ultimii ani, Tunisia este fascinantă și grație bucătăriei sale, bazată pe amestecul de influențe mediteraneene și berbere.

Din fericire, mâncarea Tunisiană ne poate oferi o serie de alternative pentru a beneficia de o dietă sănătoasă și în concediu. Să vedem câteva exemple:

Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI

„Vă rup frunzele?” auziți când cumpărați ridichi. VEZI de ce ar trebui să spui NU

Cele mai frecvente GREȘELI pe care le faci când gătești cu ulei de măsline

• „Couscous-ul”- Este o opțiune bună, mai ales dacă este plin de legumeși cu puțină carne.
• „Chorba”- Este un fel de supă, iar dacă este preparată cu pește este ideală.

Shakshuka
Foto: Pinterest.com

• „Lablabi”- Reprezintă o supă din usturoi și năut
• Alege o tocană preparată din năut, vinete, roșii și ardei
• Nu evita „harissa”- Un fel de sos din ardei iuți uscați, corinadru, chimen, pătrunjel, usuturoi, lămâi, ulei de măsline.
• Ca desert, orientează-te spre fructe precum rodii, gutui, struguri sau mandarine.

Comentarii: