NUTRITIE SANATATE

ATENȚIE la șampanie: Medicii arată efectul uimitor asupra creierului

Foto: Pinterest.com

Ce efect incredibil are șampania asupra creierului. Acum ai un motiv bun să sărbătoreşti în fiecare săptămână cu un pahar de şampanie.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că băutura spumantă are un efect neaşteptat asupra creierului. Consumul a 1-3 pahare de şampanie pe săptămână ar putea preveni pierderile de memorie asociate cu înaintarea în vârstă, ducând totodată la întârzierea bolilor degenerative precum demenţa.

Compuşii fenolici care se găsesc în şampanie pot îmbunătăţi memoria spaţială care este responsabilă pentru reţinerea informaţiilor legate de mediu şi orientare. Experţii au explicat că aceşti compuşi fenolici, care sunt mai concentraţi în şampanie decât în vin, modifică proteinele asociate cu acea capacitate care îi permite creierului să stocheze amintiri.

CITEȘTE ȘI: Sărbătorile pot fi un chin dacă suferi de hemoroizi. Trei reguli care te scutesc de neplăceri

Studii anterioare au scos la iveală faptul că aceleaşi proteine se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă făcând ca stocarea amintirilor să se realizeze mai puţin eficient. Acest lucru contribuie la slăbirea memoriei odată cu înaintarea în vârstă şi la apariţia tulburărilor neurodegenerative.

Ce efect incredibil are șampania asupra creierului

Deoarece şampania încetineşte procesul de deteriorare a proteinelor în cauză, cercetătorii cred că ea ar putea ajuta la prevenirea problemelor de memorie care apar odată cu îmbătrânirea.

„Aceste rezultate captivante ilustrează pentru prima dată că un consum moderat de şampanie are potenţialul de a influenţa funcţiile cognitive, precum memoria”, a explicat profesorul Jeremy Spencer, de la Universitatea Reading, adăugând că cercetările anterioare realizate pe efectele flavonoizilor din vin, au raportat rezultate similare.

„Cu toate acestea, cercetarea noastră demonstrează că şampania, deşi nu are flavonoizi, este capabilă să influenţeze funcţiile cerebrale prin intermediul compuşilor fenolici”, a mai declarat Spencer.

CITEȘTE ȘI: Meniu zilnic: Ce mănâncă Regina Elisabeta a II-a pentru a se menţine în formă la 92 de ani

În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă au notat că oamenii ar trebui să consume alcool în mod responsabil, adăugând că unul – două pahare de şampanie pe săptămână sunt suficiente pentru a iniţia îmbunătăţirea memoriei.

Comentarii: