SANATATE

ATENȚIE: Modificările limbii care ar putea arăta că suferi de demență

Foto: Pinterest.com

Boala Alzheimer și demența cu corpi Lewy sunt cele mai frecvente cauze ale demenței neurodegenerative. Ambele afecțiuni sunt caracterizate de o pierdere semnificativă a volumului creierului, care poate provoca modificări ale limbii, a sugerat un studiu recent.

Detectarea stării în stadiile inițiale ar putea însă întârzia suferința pacienților.

Deși multe dintre manifestările afecțiunii sunt neurologice, un studiu recent a sugerat că modificările volumului creierului se pot reflecta în masa musculară a limbii. Potrivit acestui studiu, masa musculară a limbii poate fi asociată cu substanța cenușie și volumul hipocampului la pacienții cu demență cu corpi Lewy (DLB).

„Volumul mușchilor limbii a fost asociat pozitiv cu volumul hipocampal și total gri în DLB”, au explicat autorii studiului, potrivit Science Direct.

CITEȘTE ȘI: Demența poate fi depistată timpuriu: Semnul care arată declinul de la an la an al creierului

Ei au remarcat, totuși, că ar fi necesare proiecte longitudinale suplimentare pentru a explora amploarea și semnificația acestei asocieri.

„Sarcopenia, volumul muscular și performanța fizică au fost asociate recent cu declinul cognitiv, debutul demenței și alte rezultate adverse”, au mai explicat ei.

Ce este sarcopenia

Sarcopenia este definită ca o pierdere a masei musculare scheletice și a forței ca urmare a îmbătrânirii.

„Aceste afecțiuni împărtășesc mecanisme comune cu neuro-degenerarea, în primul rând prin inflamația cronică, care s-a dovedit a fi asociată cu malnutriția și cu modificările compoziției corporale, inclusiv cu o scădere a masei musculare”, au adăugat autorii, potrivit express.co.uk.

Studiile care explorează funcția musculară au arătat anterior o corelație între scăderea forței musculare cu atrofia materiei cenușii și scăderea performanței cognitive.

Cele mai recente descoperiri au evidențiat totuși o asociere pozitivă între volumul mușchilor limbii cu volumele hipocampului stâng și drept și volumele totale de substanță cenușie din grupul DLB.

Acest lucru sugerează că măsurarea mușchiului limbii poate oferi o măsurare simplă, non-invazivă și rentabilă a volumului muscular.

Acest lucru este important deoarece majoritatea pacienților cu demență suspectată sau confirmată vor fi supuși scanărilor RMN.

CITEȘTE ȘI: Gestul care reduce riscul de a face demență și scade tensiunea: E la îndemâna oricui

Cercetătorii au descoperit că asocierea este semnificativă numai pentru demența cu corpi Lewy.

„Sunt necesare investigații longitudinale suplimentare pentru a explora asocierea dintre mușchiul limbii și prognostic”, au adăugat ei.

Comentarii: