SANATATE

Specialiștii de la Clinica Mayo recomandă: Regula 5-2-1-0 sau cum să ai un stil de viață echilibrat

Viața ne este formată din reguli și nu de puține ori le încălcăm, voit sau nevoit. Specialiștii de la Mayo Clinic au explicat una dintre cele mai ușoare reguli pe care o poate aplica, fără bătăi de cap, oricine, de la cel mai mic membru al familiei până la vârstnici.

Totul ține de acceptarea faptului că o ieșire la pizza sau la fast-food după un antrenament sau un meci se poate transforma în astfel de opriri mai des în timpul unei săptămâni. Mai mult, că statul în fața dispozitivelor electronice, fie că vorbim de televizor sau de laptop ori tabletă înseamnă timp mai puțin petrecut alături de familie.

Astfel, regula 5-2-1-0 este o modalitate prin care se pot crea obiceiuri sănătoase, dar și amintiri plăcute.

CITEȘTE ȘI: Celebrul neurochirurg Vlad Ciurea avertizează: Obiceiul periculos care duce la boli de creier

În ce constă regula 5-2-1-0

Regula lui 5

Prima regulă, cea a lui 5, înseamnă să mâncați 5 sau mai multe porții de legume și fructe pe zi. O dietă echilibrată nu doar că vă conferă o stare de bine, dar are și o multitudine de beneficii asupra sănătății. Iar într-un mediu tot mai poluat, cele cinci porții de legume și fructe chiar funcționează.

Regula lui 2

Limitați timpul petrecut în timpul liber în fața ecranelor la două ore sau chiar mai puțin pe zi.

Regula lui 1

Faceți o oră de activitate fizică pe zi. Cine poate, chiar și mai mult.

Regula lui 0

Beți zero băuturi îndulcite cu zahăr pe zi.

Cum puteți pune în aplicare regula 5-2-1-0

Pentru urmarea acestor reguli trebuie doar să vă informați și să deveniți un bun exemplu pentru cei ai casei, mai ales pentru cei mici, care vă copie comportamentul, fie că vorbim de cel alimentar, cât și de cel legat de petrecerea timpului.

Luați mesele împreună

Studiile arată că un mic dejun sănătos reduce întârzierile comportamentale și emoționale. Eliberați masa și așezati-vă împreună. Faceți din masă o ”zonă fără electronice”, iar acest lucru vă va ajuta să vă concentrați mai mult pe ceea ce mâncați.

Evitați alimentele cu adaos de zahăr

Peste 60% din alimentele procesate au adaos de zahăr, astfel că menținerea acestor alimente la un minimum de consum vă ajută la controlul glicemiei, dar și la scăderea riscului de a lua în greutate.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de ştiinţă au descifrat un secret al creierului: Ce îi face pe oameni mai vulnerabili la sinucidere

Controlul porțiilor

Acestea trebuie consumate în funcție de vârstă, dar și de activitatea pe care o faceți în fiecare zi.

Dați un exemplu copiilor

Cei mici vor face ceea ce faceți dvs, nu ce spuneți. Motiv pentru care pentru a promova un stil de viață sănătos trebuie ca adulții să facă primul și cel mai important pas, notează Mayo Clinic.

Comentarii: