NUTRITIE

Nutriționistul Mihaela Bilic face lumină: Cât de bună e de fapt pâinea neagră?

cosulcupaini.ro

Mirosul de pâine caldă, abia scoasă din cuptorul brutăriei, este poate unul dintre cele mai puternice amintiri legate de copilăria multora dintre noi.

Astăzi avem o varietate mare de pâine, care mai albă, care mai neagră, feliată sau nu, cu maia sau drojdie, pe toate gusturile și toate mărimile. Avem de unde alege. Dar cât de sănătoasă este pâine, indiferent de modul în care găsim?

Nutriționistul Mihaela Bilic a demontat mitul pâinii negre, pe care mulți o considerau ”prietenă cu silueta”, însă totul stă, de fapt, ăn moderație, nu în culoare.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Cum coci vinetele pentru a fi cât mai sănătoase – Secretul unei salate de vinete delicioase

”Pâine albă sau neagră?

Sunt multe persoane care au impresia că pâinea neagră este prietena siluetei. Pâinea albă este acuzată de toate relele, iar cea neagră pusă pe un piedestal, uitând că e vorba tot de pâine, adică un aliment de bază, ce trebuie să facă parte din dieta zilnică. Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să mâncăm 500 g de pâine pe zi!!

Ce are diferit pâinea neagră? O făină mai puțin rafinată, care conține nu doar miezul bobului de grâu, ci și o parte din înveliș (tărâțe). Miezul bobului înseamnă proteine (gluten) și amidon (glucide lente), iar tărâțele înseamnă fibre, minerale și vitamine. Din păcate mineralele și vitaminele din cereale nu pot fi utilizate decât în procent de 10%?

Cât despre calorii, 100g pâine au în medie 240cal, indiferent de culoare. Aportul de fibre/tărâțe nu schimbă cu nimic conținutul caloric. Fibrele au zero calorii și nu hrănesc organismul, ci au rol mecanic, ajută la digestie prin accelerarea tranzitului intestinal.

Pâinea neagră este mai densă și mai grea, deci 100g pâine neagră ocupă un volum mai mic și pare mai puțină decât 100g pâine albă. O chiflă albă și pufoasă are 30g, în timp ce o chiflă Graham are cel puțin dublu, deși amândouă arată la fel ca dimensiune”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de socializare.

La ce concluzii a ajuns nutriționistul

”Concluzia pâinea neagră are câteva grame de fibre în plus, dar și o densitate calorică mai mare. Atenție la cantitate, dacă nu vreți să vă îngrășați! O franzelă/baghetă are 400g, dar e umflată, pufoasă și pare mult.

În schimb o pâine de secară are 500g și e mică cât doi pumni.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Vinul, varianta de vară, care nu îngrașă

Tăiați felia cât mai subțire, faptul că e neagră nu înseamnă că nu are calorii”, a mai scris Mihaela Bilic, evidențiind un alt tip de ”pâine bună”, de la care cu greu te poți opri.

”P.S. Apropo de pâine bună, ați gustat lipia? Se găsește în supermarket la raionul “proaspăt copt” și are gustul pâinii din copilărie: albă, pufoasă și dulce…greu să te oprești”, și-a încheiat nutriționistul postarea de pe Facebook.

Comentarii: