NUTRITIE SANATATE

ATENȚIE! Un simplu pahar de apă cu gheață reprezintă un pericol pentru sănătate – Nu are de a face cu durerea de gât

Foto: Flickr/Jenny Downing

Cum vara a sosit, suntem mai tentaţi să ne hidratăm şi să consumăm multe băuturi reci cu gheaţă. Deşi hidratarea este esenţială mai mult ca niciodată în această perioadă a anului, specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la consumul de apă cu gheaţă, care poate veni la pachet cu multe neplăceri.

Un pahar de apă rece este tot ce îţi poţi dori într-o zi caniculară, însă cercetările arată că băutura cu gheaţă ar putea avea unele dezavantaje în ceea ce priveşte starea de sănătate. Potrivit unui studiu, din 2001, consumul băuturilor cu gheaţă poate cauza dureri de cap, scrie clickpentrufemei.ro. Cercetătorii au studiat 669 de femei, iar 51 dintre ele au raportat că au dezvoltat dureri de cap, după ce au băut aproximativ 150 ml de apă cu gheaţă. Cine este mai predispus la această neplăcere?

O revizuire din 2019 a cercetărilor publicate în „Current Neurology and Neuroscience Reports‟ a constatat că apa cu gheaţă are un efect dureros mai pronunţat, decât gheaţa în sine: „Apa cu gheaţă poate să provoace o durere mai intensă şi mai frecventă, comparativ cu cuburile de gheaţă simple‟, au scris autorii.

CITEȘTE ȘI: Te ajută apa cu gheață să slăbești? ADEVĂR sau MIT

De asemenea, cercetătorii au constatat că orice persoană sănătoasă se poate confrunta cu dureri de cap, însă persoanele care suferă, în general, de migrene sunt mai predispuse acestui efect. Potrivit studiului din 2001, femeile care au suferit cel puţin un atac migrenos în ultimele 12 luni anterioare perioadei studiului, au fost de două ori mai predispuse de a dezvolta dureri de cap, după consumul apei cu gheaţă.

Cum tratezi durerea?

Dacă doreşti să eviţi apariţia durerilor de cap, renunţarea la paiul din pahar este un prim pas. Într-un studiu din 2012, publicat în „FASEB Journal‟ s-a constatat că subiecţii care au băut apă cu paiul au fost mai predispuşi la durere. Potrivit autorilor, stimulii reci care urcă cu rapiditate pe pai pot provoca o creştere bruscă a fluxului sanguin către artera cerebrală provocând dureri de cap.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă dacă aplici gheață pe față în mod repetat

De asemenea, dacă gheaţa poate agrava dureri de cap, asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la consumul de apă! Din contră, tot ce trebuie să faci pentru a scăpa de durere este să consumi cât mai multă apă la o temperatură potrivită. Potrivit unui studiu, din 2005, publicat în „European Journal of Neurology‟, persoanele care s-au confruntat cu migrene şi şi-au crescut consumul cu 1,5 litri de apă la temperatura camerei / zi, nu au mai avut dureri de cap atât de intense sau au scăpat total de ele.

Comentarii: