SANATATE

Autoritățile atrag atenția asupra celui mai mare PERICOL de Paște: vopseaua de ouă

O adevărată bombă pentru sănătate este vândută an de an, cu prilejul Sarbatorilor de Paste, de catre comercianti: vopseaua tipografică de înroșit ouă. Cantitatea mare de plumb, continuta de aceasta, creaza probleme majore de sănătate.

Vopseaua tipografica face ouăle să arate spectaculos, cu o culoare intensă, lucioasă, dar aceste vopsele conțin plumb și pot duce la îmbolnăviri deosebit de grave.

Autoritățile avertizează cetățenii că nu trebuie să cumpere orice vopsea de ouă de la orice colț de stradă.

Vopseaua tipografica, cumparata de obicei de la colt de strada, poate conține chiar metale grele care pătrund prin coaja oului și afectează calitatea alimentului.

Substanțele toxice conținute în vopsele trec prin coaja poroasă a ouălor și pătrund în albuș. Oamenii care consumă ouă vopsite cu astfel de substanțe riscă oricând să se îmbolnăvească.

”Este vorba despre reacții alergice care pot fi cutanate, dar și de reacții interne, la nivelului tubului digestiv”, afirmă medicii de specialitate.

Sfaturi ANPC legat de ouăle pentru masa de Paşte

Portivit Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons sunt cateva aspecte deosebit de importante pe care populația trebuie să le cunoască în momentul achiziţionării produselor specifice sărbatorilor pascale:

CITEȘTE ȘI: Cum poți opri îmbătrânirea cu un… DESERT

Cum a apărut obiceiul de a CIOCNI PAHARELE. Tradiții și superstiții

În primul rând, oricând faceţi cumpărături, trebuie să citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care vă decideţi să le achiziţionaţi.

În conformitate cu prevederile H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor şi a Normelor metodologice de aplicare fiecare ou poarte următoarele informaţii, prin ștanțare, în ordinea mai jos menţionată :

Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:

cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO);
un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv);
un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Tot prin ștanțare, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM).

Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consummate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.

CITEȘTE ȘI: Cum alegem CEL MAI BUN peşte din magazinele din România

Atenţie ! În mod obligatoriu, cofragul în care sunt ambalate ouăle, trebuie să aibă înscrise informaţii referitoare la :

  • Mărimea/greutatea oului, şi anume : ouă XL (73g și peste), ouă L ( de la 63g până la 73g), ouă M (de la 53 g până la 63) și ouă S (sub 53 g);
  • Numărul de ouă aflate în ambalaj;
  • Clasa de calitate (ouă categoria A – ouă proaspete, ouă categoria B – ouă calitatea a doua);
  • Numele sau denumirea și adresa unității care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle;
  • Țara de provenienţă;
  • Termenul de valabilitate, însoţit de recomandările de depozitare;
  • Metoda de producție/sistemul de creștere al găinilor (aşa cum este menţionat anterior, corespondentul acestora variază, conform codurilor mai sus menţionate: 0,1,2 sau 3).

Sfaturi utile

În privința calității ouălor achiziționate, evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă;

La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul ;

Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea ! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!

Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevazute. Temperaturile de depozitare trebuie sa fie inregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie sa fie astfel incat produsul sa atinga cat mai repede posibil temperaturile prevazute. Ambalajele trebuie sa fie depozitate astfel incat sa se asigure ventilatia necesara in spatiul de depozitare.

În ceea ce privește vopseaua de ouă, cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate și verificați încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.

Comentarii: