NUTRITIE

Avantajele consumatorilor de cafea: De ce boli sunt feriţi

Foto: Pinterest.com

Consumatorii de cafea sunt feriţi de mai multe boli grave. Aceasta este concluzia specialiştilor după un studiu extrem de amplu. Institutul National de Cercetare a Cancerului din Statele Unite ale Americii spune adultii care beau cafea normala sau decofeinizata mor mai tarziu decat persoanele care nu au un asemenea obicei.

Bautorii de cafea au sanse mai mici de a muri din cauza unor boli de inima, boli respiratorii, atac cerebral, diabet si infectii, desi nu s-au gasit aceleasi asociatii si in cazul unor forme de cancer. Acestea sunt concluziile unui studiu la care au participat peste 400.000 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani, dupa ce s-au eliminat din ecuatie alti factori de risc precum fumatul si consumul exagerat de alcool.

 

Cercetatorii care au condus acest studiu au gasit o legatura intre riscul de a muri devreme si cantitatea de cafea consumata. Comparativ cu persoanele care nu beau cafea, cei care consuma 3 sau mai multe cesti de cafea pe zi au un risc cu 10% mai scazut de a muri devreme. Consumul de cafea nu a fost asociat cu mortalitatea din cauza cancerului in randul femeilor, insa in cazul barbatilor s-au descoperit rezultate semnificative intre consumul mare de cafea si un risc crescut de cancer.

Cele mai bune exerciţii pentru sâni mai FERMI

BUCUREȘTI/ Prețurile apartamentelor, pe CARTIERE

„Cafea este una dintre cele mai populare bauturi la nivel mondial insa legatura dintre consumul de cafea si riscul de a muri nu a fost clar stabilita. Noi am descoperit ca daca bei cafea ai sanse mai mici de a muri devreme din cauza a numeroase afectiuni. Si chiar daca nu am gasit o relatie directa de cauzalitate intre consumul de cafea si riscul unei morti premature, noi credem ca aceste rezultate demostreaza ca un consum de cafea nu are un efect negativ asupra sanatatii”, a declarat Neal Freedman, unul dintre cercetatori, conform nejm.org.

Cea mai apreciată reclamă care TE MOTIVEAZĂ să slăbeşti /VIDEO

Iată CUM arată de fapt antrenoarele de fitness celebre când NU se pozează din unghiul potrivit

 

Investigatia s-a bazat pe declaratiile subiectilor si a luat in calcul consumul de cafea doar la un anumit interval si nu a luat in calcul modul in care bautura a fost preparata (expresso, la ibric, filtrata etc). Cercetatorii iau in calcul si faptul ca modul de preparare poate afecta nivelul componentelor protectoare din cafea.

„Mecanismul prin care cafeaua protejeaza nu este totusi stabilit in mod clar datorita faptului ca bautura contine peste 1000 de compusi care pot imbunatati sanatatea. Cel mai stiut dintre compusi este cafeina, desi in cazul cercetarilor noastre am obtinut rezultate asemanatoarea intre bautorii de cafea traditionala si cei care prefera varianta decofeinizata”, a declarat Freedman.

Comentarii: