REVIEW

AVERTISMENT al pompierilor: Ce să NU faci niciodată în caz de incendiu

În contextul incendiilor din ultima perioadă, cel mai recent chiar în București, în dimineața zilei de joi 15 februarie, la un restaurant aflat la parterul unui bloc, pompierii ne recomandă ce să nu facem dacă ne confruntăm cu un incendiu chiar la noi acasă.

Deși poate părea ciudat, încercaţi să vă păstraţi calmul şi să nu vă panicaţi. E important să rămâneți cu capul pe umeri, pentru a nu vă răni, pe cât posibil, și pentru a stinge focul cât mai repede posibil.

În cazul în care vă ia foc o cratiţă de pe foc, nu stropiţi sub nicio formă cu apă. Soluţia este un prosop, pe care îl udaţi puţin şi cu care acoperiţi apoi vasul în flăcări. În acest caz, apa nu face decât să aprindă focul şi mai rău, existând riscul să luaţi şi dumneavoastră foc. Dacă nu aveţi un prosop sau o cârpă la îndemână, folosiţi un capac sau un alt vas.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE, au crescut amenzile! Lista obiectelor pe care trebuie să le ai tot timpul în mașină

Dacă vă iau foc hainele, dezbrăcaţi-vă şi cereţi ajutorul cuiva care să vă acopere cu o pătură sau un covor, recomandă libertatea.ro

Dacă focul izbucneşte de la o priză sau de la un aparat electrocasnic, nu îl scoateţi din priză. Mergeţi la tabloul electric şi întrerupeţi curentul, iar apoi, după ce s-au răcit, le puteţi scoate din priză. Nu aruncaţi cu apă peste priză.

Dacă focul izbucneşte de la tabloul electric, ieşiţi din locuinţă. „Cand izbucneste un incendiu la tabloul electric se paraseste incaperea si se merge, in cazul blocurilor, la un etaj inferior sau superior unde mai exista un tablou electric general pe casa scarii, iar in cazul caselor individuale este tablou lipit de casa”, ne sfătuieşte un specialist ISU.

CITEȘTE ȘI: De ce NU este indicat să-ți lași telefonul la încărcat PESTE NOAPTE

Dacă focul s-a extins în locuinţă, ieşiţi din casă imediat şi lăsaţi uşa deschisă. De asemenea e bine sa aveti in casa paturi ignifuge si saculeti cu nisip. Iar daca stiti ca iesirile din bloc sunt blocate cereti administratorului sa le deblocheze.

Comentarii: