NUTRITIE SANATATE

Ce au în comun estrogenul sintetic, soluțiile de stingere a focului și combustibilul de rachetă? SCHIMBĂ-ȚI obiceiurile care te îngrașă și îmbolnăvesc!

Foto: eatthis.com

Faci sport foarte des, mananci fructe si legume si niciodata nu ratezi un control medical – si se vad rezultatele. Te simti bine si arati bine! Dar, cu toate ca esti in forma si sanatos acum, asta nu inseamna ca obiceiurile tale ZILNICE te vor ajuta in viitor sa mentii aceasta stare. Citeste mai departe pentru a invata CE  greseli faci si CUM le poti evita. Iti vei multumi pentru asta, mai tarziu!

  1. Bei din sticle de plastic

Stii cat de importanta este hidratarea si de aceea intotdeauna ai o sticla de apa cu tine. In timp ce te felicitam pentru acest obicei, de a te hidrata cat mai mult, ar trebui sa te gandesti foarte serios sa arunci orice sticla de plastic pentru un ambalaj cat mai natural, ecologic. Chimicalele din plasticul sticlelor pot avea un efect negativ asupra fertilitatii la barbati si femei si sunt asociate obezitatii. In 2011, un studiu Harvard a aratat ca adultii care au o concentratie mare de chimicale provenite din plastic in urina,  au o circumferinta a taliei mult mai mare si o predispozitie la ingrasare mai mare.

  1. Nu bei acest ceai

Ceaiul verde este inamicul grasimii. Studiile arata ca antioxidantii din ceaiul verde impulsioneaza metabolismul, cresc arderile si grabesc capacitatea ficatului de a elimina grasimi. Ceaiul verde este una dintre cele mai puternice arme impotriva kilogramelor.

  1. Nu dormi suficient

Din ce in ce mai multi oameni nu dorm suficient. In timp, aceasta lipsa de odihna duce la anxietate, depresie, crestere in greutate, tensiune mare, si boli de inima. Un somn complet, de 7-8 ore ajuta organismul sa produca hormoni care ard grasimi, asa ca ar trebui sa faci din asta o prioritate.

  1. Nu tii dietele corect

Daca tocmai te-ai apucat de dieta Paleo sau dieta Hipocalorica, ai grija mai departe. De cele mai multe ori dietele care exclud in totalitate un grup de alimente nu ne ajuta sa avem un stil de viata sanatos, ci sunt doar o solutie temporara. In plus, daca tii aceste diete, poti ajunge sa ai deficiente nutritionale. Sau devin foarte plictisitoare si restrictionante incat cedezi si ajungi la efectul de yo-yo.

  1. Mananci portii prea mari

Chiar daca preparatele sunt sanatoase, asta nu inseamna ca nu trebuie sa fii atent la marimea portiei. Tine minte, chiar si cele mai sanatoase mancaruri au calorii! Jumatate din farfuria ta ar trebui sa contina legume si cealalta jumatate ar trebui sa contina proteine, dar nu mai mult de o portie (o portie este de dimensiunea unui telefon mobil), cereale cat sa incapa in pumn si grasime cat degetul aratator.

  1. Nu-ti faci analize pentru a afla ce deficiente nutritionale ai

Cu toate ca ai poate analizele la zi, din setul medical standard nu poti afla daca ai vreo deficienta nutritionala. Ai grija sa verifici nivelul de vitamina D! Multi oameni au deficiente nutritionale si nici macar nu stiu asta. Cele mai mari riscuri sunt osteoporoza, boli ale inimii si diferite tipuri de cancer.

  1. Refuzi grasimile sanatoase

Nu toate grasimile sunt nocive! Consumul grasimilor sanatoase, cum ar fi oleaginoasele, avocado, semintele, te vor ajuta sa slabesti si sa fii sanatos. Grasimile nu ne ajuta numai la absorbtia vitaminelor, dar si pentru a ne simti satui si, astfel, pentru a slabi. O portie de grasimi sanatoase la fiecare masa va face diferenta.

  1. Nu te informezi cu privirea la mancarea pe care o comanzi la restaurant

Bucatarii adauga deseori prea multa sare sau grasime pentru a face preparatele sa fie mai gustoase. Dar aceste ingrediente nu sunt trecute pe meniu si daca tot ai incercat sa alegi un preparat sanatos, intereseaza-te si ce contine.

  1. Ignori cantitatea de Sodiu

Sticks-urile tale preferate au doar 150 de calorii, dar te-ai uitat si la cantitatea de sodiu pe care o contin? Foarte des cei care nu sufera de probleme de santate trec cu vederea aceasta parte a listei nutritionale. DZR este de 2,300 mg pe zi sau mai putin. Incadrandu-te in limita, vei vedea cum dispar balonarea, scade tensiunea si vei tine alte boli la distanta.

  1. Nu poti renunta la sucuri

Ce au in comun estrogenul sintetic, solutiile de stingere a focului si combustibilul de racheta? Iti spun eu: le gasesti pe toate intr-o doza de Cola. Pe langa aceste ingrediente, care sunt, evident, foarte nocive, in cele mai populare bauturi mai gasim aspartam, un indulcitor care ridica nivelul glucozei, incarca ficatul si impinge organismul sa depuna tot.

  1. Cumperi dulciuri low-fat

Daca de fiecare data cand ai pofta de dulce te indrepti catre un pachet low-fat,dar sa stii ca iti faci mai mult rau. Nu numai ca dulciurile dietetice de pe piata au de obicei mai mult zahar decat iti poti imagina, dar aceste dulciuri false contin aditivi nocivi. Vei ajunge sa consumi mai multe calorii decat aveai in plan. Pentru a te mentine in forma, mananca varianta normala a dulciurilor, dar redu portia.

  1. Nu mananci produse organice

Pe parcursule vietii vei acumula toxine din mancaruri si bauturi care in final vor duce la obezitate. Multe dintre pesticidele si hormonii nocivi se gasesc in carne. Alege intotdeauna produse organice, fara chimicale si hormoni!

  1. Mananci prea repede

Da, cu totii suntem foarte ocupati, mancam cand putem, unde putem. Dar deseori asta sta in calea pierderii in greutate, pentru ca nu dam stomacului timp sa inregistreze ca este plin. Imparte-ti portia in doua, mananca jumatate, fa ceva 30 de minute si apoi intoarce-te la cealalta jumatate. Daca inca iti este foame, farfuria este acolo, dar e posibil sa realizezi ca esti satul.

  1. Nu tii lucruri sanatoase in casa

Intotdeauna fii pregatit pentru o zi aglomerata cu portii sanatoase de snacks-uri la tine, la birou sau in masina. Migdale, nuci, mere, banane, batoane proteice sau alte fructe, de exemplu. Daca trebuie sa sari peste micul-dejun sau pranz, mentine-ti energia cu ce ai la tine. Nu vei mai fugi la automatul de dulciuri sau catre chips-uri.

  1. Te indrepti direct catre canapea

Dupa o zi grea la munca, este atat ded tentant sa te arunci direct pe capanea, sa dai drumul la TV si sa nu te misti pana cand te duci la culcare. Acest obicei se poate transforma usor intr-un stil de viata sedentar. Studiile arata ca pentru fiecare 2 ore de stat in fata TV-ului riscul de a face diabet creste cu 20%.

  1. Nu mananci suficiente proteine

Consumul de proteine e important din doua motive: te vei satura cu mai putin si iti vei mentine musculatura. Cu cat ai o musculatura mai sanatoasa, cu atat mai multa grasime vei arde chiar si stand. Incepe prin a manca mai multa carne slaba, peste si iaurt grecesc.

  1. Mananci calorii goale

Paine, chipsuri, cocktailuri… calorii goale. Alege-ti „otrava” si fii calculat. Paine SAU cartofi. Alcool SAU desert. Alege una, niciodata amandoua. Toate aceste calorii goale in exces nu fac decat sa-ti provoace un dezechilibru metabolic, asa ca fii constiincios si fa alegerile corecte.

  1. Termini mereu tot din farfurie

Nu e necesar sa faci asta. Mananca intotdeauna pana te simti 80% plin si apoi opreste-te. In Japonia, aceasta metoda se numeste hara hachi bun me, care se traduce mananca pana esti o optime plin. Tine minte, poti oricand sa mananci o gustare proteica.

  1. Mananci somon de ferma

Desi somonul salbatic este plin de Omega-3, care combate inflamatia din corp, somonul crescut in ferma (tot somonul Atlantic este de ferma) este plin de Omega-6, care, in schimb, provoaca inflamatie. Acest lucru se intampla pentru ca fermierii de somon hranesc pestii cu soia, iar vitamina D este redusa la sfert.

  1. Nu te relaxezi dupa munca

Reusesti sa eviti bolul cu bomboane de la birou, dar trebuie sa scapi de stres cumva. Daca nu faci asta, nivelul de cortizol creste si provoaca probleme imunitare si de somn. Practica yoga, iesi cu prietenii si deconecteaza-te de tehnologie macar o dupa-amiaza.

  1. Nu mananci cand ar trebui

Un program haotic de masa iti poate deregla metabolismul. Afla de cate calorii are nevoie organismul tau pentru a pierde in greutate si imparte acele calorii in 3-4-5 mese si gustari.

Comentarii: