SANATATE

Avertismentul cardiologului: Ce semnale transmite organismul dacă ai tensiune prea mică sau prea mare

Tensiunea arterială. În timp ce o tensiune arterială scăzută nu cauzează probleme grave de sănătate, hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. Nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale.

Simptomele care apar când tensiunea e prea mică

Cele mai frecvente semne ale hipotensiunii sunt ameţelile, tulburările de echilibru, transpiraţiile, senzaţia de leşin sau leşinul, potrivit doctorulzilei.ro. În mod normal, sportivii, nefumătorii, femeile mai slabe au tensiune arterială mai mică. „Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inimă sau de rinchi, accidente vasculare, însă pot suferi traumatisme în timpul leşinului”, subliniază medicul cardiolog Florin Mitu.

De regulă, tensiunea arterială scăzută, mai ales la o persoană tânără şi sănătoasă nu este un motiv de panică, dar cauza trebuie lămurită. De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-bătăi rare ale inimii, tahicardie-bătăi frecvente ale inimii), boli severe (şoc anafilactic, septicemie, pancreatită), pe sistem nervos.

CITEȘTE ȘI: Concluzie ciudată a cercetătorilor: Oamenii cărora le crește tensiunea când merg la medic au un risc dublu de boli de inimă

Recomandările medicilor:

  • beţi 2-3 litri de lichide pe zi
  • consumaţi alimente cu un conţinut mai mare de sare
  • evitaţi alcoolul şi grăsimile
  • nu faceţi exces de cafea (limitaţi-vă la o cafea dimineaţa)
  • mâncaţi 4-5 porţii de crudităţi, care refac pierderile de apă

Simptomele care apar când tensiunea e prea mare

Hipertensiunea arterială este mai răspândită decât hipotensiunea. „Principalele simptome sunt durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sângerările nazale. Complicaţiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sânge), cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atenţia dr. Aurelia Constantin, medic internist. Un risc foarte mare de accident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumători, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă.

CITEȘTE ȘI: Remedii pentru tensiunea prea mare: Trei băuturi preparate în casă, care te feresc de medic

Medicii recomandă:

  • să evitaţi căldura (valabil şi pentru hipotensiune) şi efortul fizic
  • să evitaţi sarea de bucătărie (atenţie la mezeluri şi conserve) şi să o înlocuiţi cu cea medicinală (100% potasiu)
  • să evitaţi alcoolul, cafeaua şi fumatul
  • să mergeţi regulat la medic pentru verificarea tensiunii
  • să evitaţi stresul

Comentarii: