SANATATE

Avertismentul medicului: Cum se ajunge de la o banală infecție la infarct

Foto: Pinterest.com

Alimentația dezechilibrată, hipertensiunea, stresul și fumatul sunt factori de risc cunoscuți pentru bolile cardiovasculare. Însă și infecțiile de natură bacteriană sau virală pot migra la inimă, cauzând un infarct sau un atac cerebral, avertizează medicii.

Boli infecțioase

Boală infecțioasă, gripa poate avea consecințe moderate până la severe, afectând uneori și mușchiul cardiac. Persoanele care au avut gripă au de 6 ori mai multe riscuri să se confrunte cu un atac de cord sau accident vascular cerebral timp de cel puţin 1 an de la infectarea cu virusul gripal, potrivit unui nou studiu. În gripă, cea mai frecventă complicație este pneumonia.

„Aproape toate bacteriile (și inclusiv unele virusuri precum cel gripal) care determină pneumonie pot afecta și inima. Studii recente au arătat că cel puțin un sfert din pacienții internați în spital pentru tratamentul unei pneumonii pot suferi o complicație cardiacă (de exemplu, agravarea insuficienței cardiace, afectarea funcției mușchiului cardiac, ritmuri cardiace anormale, declanșarea unui infarct miocardic).

Această situație este foarte amenințătoare pentru pacient. Pneumonia trebuie recunoscută foarte repede și tratată corect, dar tratamentul antibiotic trebuie ales doar de medic, pentru că unele antibiotice pot agrava boala cardiacă. Foarte eficientă este prevenția prin vaccinarea antigripală pentru că are chiar și rol protectiv cardiac”, explică Elena-Laura Antohi, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Curmalele, frunctele care ajută digestia, inima şi creierul. Cele mai importante beneficii pentru sănătate

Infecții ale tractului urinar

Nediagnosticate și netratate la timp, infecțiile tractului urinar, precum cistita, uretrita și pielonefrita, pot ajunge la rinichi și chiar la inimă, dublând riscul de accident vascular cerebral și atac de cord, arată o cercetare britanică. Cauza infecțiilor urinare este multiplicarea unor bacterii care se găsesc la nivelul pielii, vaginului și rectului și care pătrund în uretră. Printre cele mai comune infecții sunt cele cu bacteria Escherichia Coli (E. coli), care se află în mod normal în organism.

HIV

Din momentul în care se instalează în organism, HIV (virusul imunodeficienţei umane) nu doar că distruge sistemul imunitar, ci crește riscul de a dobândi diferite boli, cum sunt cele cardiovasculare. Există dovezi științifice care atestă că purtătorii cu HIV sunt expuși unui risc crescut de a suferi un atac de cord.

Infecțiile dinților

O carie netratată la timp poate provoca boli asociate, cum sunt problemele cu inima. „Infecțiile dinților se transmit foarte ușor în sânge, iar organul cel mai afectat este inima. Cei mai vulnerabili sunt pacienții cu boli mai vechi ale valvelor inimii, boli înnăscute ale inimii sau cei care prezintă dispozitive implantate la nivelul cordului. Inflamația gingiilor (parodontoza) întreține inflamația în tot organismul și contribuie, în timp, la dezvoltarea de boli ale vaselor inimii”, spune Elena-Laura Antohi, medic specialist cardiologie.

Infecții ale inimii

Sunt infecții ale inimii care pot pune viața în pericol, dacă sunt diagnosticate tardiv. Infecție a endocardului, învelișul interior al inimii, endocardita poate produce abcese și hemoragii cerebrale, în lipsa tratamentului. Inflamația mușchiului inimii, miocardita este depistată, de cele mai multe ori, abia când complicațiile se instalează. Se manifestă prin: stare subfebrilă (între 37 și 38º Celsius), palpitații și dureri difuze la nivelul pieptului. Infecția pericardului poate fi recunoscută după următoarele simptome: stare subfebrilă, durere puternică în piept, care se agravează când bolnavul inspiră adânc, și dificultate de respirație.

CITEȘTE ȘI: Ştiai acest lucru despre propriul organism? De ce este considerată splina ‘a doua inimă’

Sfatul specialistului

Dr. Elena-Laura Antohi, medic specialist cardiologie, Centrul Provita

O igienă dentară corectă și tratamentul prompt al infecțiilor dentare (inclusiv prin extracții ale dinților când este necesar) sunt esențiale pentru a preveni complicații catastrofale cardiace.

Riscul de afectare a cordului este important și în cazul infecțiilor din sfera ORL și în mod special pentru faringo-amigdalită determinată de streptococ.

Boala cardiacă reumatismală reprezintă afectarea directă a inimii după o astfel de infecție. În ultimii ani, pentru că astfel de infecții au început să fie foarte repede și corect tratate, această boală a devenit rară.

În general, nicio infecție din organism (și mai ales cele respiratorii și dentare) nu trebuie neglijată și trebuie tratată corect, conform indicațiilor medicului.

Comentarii: