SANATATE

Avertismentul medicului: Picăturile de nas dau dependenţă. Cum scapi de problemă

aryzauq.tv

Folosirea abuziva a picaturilor pentru desfundarea nasului poate duce la o dependenta periculoasa, ce poate compromite simtul mirosului si poate ascunde, in anumite cazuri, alte afectiuni.

Cum ne afecteaza picaturile

Picaturile de nas periculoase, indiferent de forma de prezentare, pot contine efedrina sau pseudoefedrina, clorhidrat de xilometazolina sau oxymetazolin. Aceste substante provoaca vasoconstrictia temporara, nasul fiind eliberat cateva ore. Folosirea repetata, pe durate lungi de timp si de multe ori pe zi, modifica echilibrul de la nivelul cailor aeriene, potrivit doc.ro.

Principala problema este ca persoanele care folosesc picaturi de nas dezvolta o dependenta la nivel local pentru aceste substante. In timp, ele ajung sa foloseasca din ce in ce mai des picaturile si au senzatia ca nu pot respira deloc pe parcursul zilei, fara ajutorul lor. Din aceasta cauza, tratamentul trebuie sa dureze maximum o saptamana, si se recomanda doar in cazuri de obstructie mare a cailor aeriene, in sinuzita, raceli sau gripe.

CITEȘTE ȘI: Nasul îţi transmite mesaje despre sănătatea ta. Care sunt acestea şi cum le poţi traduce

Rinita chimica

O afectiune frecventa cauzata de folosirea excesiva a picaturilor pentru desfundarea nasului este rinita medicamentoasa, cunoscuta si sub denumirea de rinita chimica. Aceasta cauzeaza congestie nazala permanenta.

Afectiuni mai grave

A doua problema majora este ca pacientii pot ignora timp indelungat afectiuni ale nasului si cailor aeriene, fiindca simptomele sunt atenuate sau ascunse de picaturile de nas. Exemplele sunt nenumarate, de la rinita alergica si pana la tumori benigne sau cancer. In aceste cazuri, doar alte simptome ne trimit la medic: roseata la nivelul nasului si ochilor, mancarimi, durere la nivelul narilor sau la baza nasului, dureri de cap.

Pe langa complicatiile pe care le cauzeaza la nivel local, picaturile de nas pot avea efecte adverse si pentru sistemul cardiovascular, crescand tensiunea arteriala si pulsul. Multi pacienti ajung la medic si cu stari de nervozitate, insomnie si anxietate, iar in urma investigatiilor nu se gasesc alte cauze decat folosirea intensiva a picaturilor de nas.

Poti evita instalarea dependentei de picaturile decongestionante nazale prin folosirea acestora cel mult 3 zile la rand. In aceasta perioada, se recomanda administrarea acestora de numai 3 ori pe zi.

Tipuri de picaturi pentru nas

In functie de substantele active pe care le contin, spray-urile nazale se impart in 4 categorii:

  • Saline
  • Pe baza de steroizi
  • Antihistaminice
  • Decongestionante

Cum iti dai seama daca esti dependent de picaturile pentru desfundat nasul

Semnele si simptomele unei dependente ar putea fi urmatoarele:

  • Senzatia de nas infundat la putin timp dupa folosirea picaturilor de nas,
  • Senzatia ca picaturile de nas nu mai functioneaza,
  • Nevoia accentuata de a folosi picaturile de nas incontinuu,
  • Folosirea picaturilor pentru nas pentru a putea respira normal, in fiecare zi.

Cu ce inlocuim picaturile pentru desfundat nasul

Specialistii recomanda sa ne achizitionam ser fiziologic sau spray cu apa de mare, pe care sa le folosim atunci cand avem nasul infundat sau pentru curatarea cailor aeriene. Atentie, insa, si la aceste produse, pe care nu trebuie sa le folosim zilnic in cantitati mari, fiindca distrug flora normala care populeaza cavitatile nazale, usuca mucoasa si afecteaza functiile normale ale nasului, de filtrare si de umidificare a aerului.

CITEȘTE ȘI: Scapa de discomfortul nasului infundat cu ajutorul acestor remedii naturale

O alta solutie pot fi inhalatiile, cu infuzii din plante ca musetelul, lavanda sau cimbrisorul. Acestea au efecte calmante, iar aerul fierbinte va ajuta la decongestionare. Pentru racelile mai grave, unde nasul se incapataneaza sa ramana infundat, puteti folosi si plante cu arome mai puternice, cum sunt eucaliptul sau menta. Mai poti incerca pe perioade limitate si solutiile uleioase cu vitamina A, care hidrateaza mucoasa si calmeaza inflamatiile.

Desi poate parea dificil sa renuntati la picaturile de nas, ca si in cazul fumatului sau oricarei alte dependente, trebuie sa aveti rabdare si sa tolerati perioada de acomodare, care poate sa insemne, in acest caz, cateva zile de respiratie dificila.

Un consult ORL poate depista si un tratament medicamentos adecvat, daca situatia este mai complicata si ascunde si alte afectiuni.

Comentarii: