SANATATE

Avertismentul neurochirurgului: Care dureri de cap pot fi semnele unei tumori

Foto: Pinterest.com

Deşi tumorile cerebrale nu sunt la fel de frecvente precum alte tipuri de tumori, localizarea lor la nivelul celui mai important organ din corp le transformă într-o problemă mare de sănătate.

Tratarea şi vindecarea tumorilor cerebrale reprezintă astăzi una dintre cele mai mari provocări din medicina actuală. În urmă cu 20 de ani aceste tumori nu puteau fi rezecate toral. Prof. dr. Necmettin Pamir explică în ce fel se tratează cu succes tumorile cerebrale preşedintele Academiei Mondiale de Neurochirurgie.

„Tumorile de la baza craniului sunt cele mai dificile şi de succes cazuri. Progresele făcute astăzi în domeniul neurochirurgiei destinate bazei craniului, au crescut rata de succes a rezecţiilor la peste 90%, iar mortalitatea este mai mică de un procent. Iar rata de morbiditate a intervenţiei este de 6,7 procente ceea ce reprezintă un progres remarcabil“, afirmă neurochirurgul Acibadem, potrivit adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Ce boli poate ascunde o banală durere de cap. SEMNE că trebuie să mergi IMEDIAT la medic

„Episoadele de vomă sunt semne importante“

La ora actuală, cele mai frecvente tumori benigne cerebrale sunt meningioamele, cu o proporţie de peste 30% din totalul de tumori beningne. Însă acestea sunt depăşite ca frecvenţă de glioame, tumori cerebrale maligne.

„Durerea este cel mai important simptom. Dacă un pacient are o durere de cap persistentă, pe care nu a mai avut-o înainte, o durere zilnică, o durere cu presiune, care apare mai ales dimineaţa, atunci situaţia aceasta ar trebui să-l alerteze.

Apoi, episoadele de vomă, mai ales dimineaţă ar trebui să pună pe oricine pe gânduri.

Schimbările de personalitate sunt de asemenea semnale importante, la fel şi tulburările de vedere. Deseori, tumorile apar în jurul nervului optic şi duc la tulburări de vedere“, descrie tabloul simptomelor care ar trebui să aducă pacienţii la un consult medical specializat, prof. dr. Necmettin Pamir.

Neurochirurgul face parte dintr-o echipă care se ocupă frecvent de astfel de cazuri grave, printre pacienţi numărându-se şi mulţi români.

Principalul scop al chirurgiei tumorilor cerebrale este rezecarea acestora într-o proporţie cât mai mare. Prof. dr. Necmettin Pamir spune că tumorile benigne trebuie rezecate în întregime şi că la ora actuală, rata de rezecţie totală pentru meningioame este de peste 90%.

CITEȘTE ȘI: Ce ne TRANSMITE durerea de cap, în funcție de locul în care apare

Tehnologiile moderne oferă o şansă în plus pacienţilor

Dincolo de experienţa medicilor, un mare avantaj în tratarea tumorilor cerebrale în reprezintă evaluarea intraoperatorie cu ajutorul rezonanţei magnetice.

„Din 2004, avem rezonanţa magnetică intraoperatorie 3 Tesla. Cum o utilizăm? După rezecţia tumorii, facem rezonanţa magnetică intraoperatorie şi dacă ne dăm seama că au rămas resturi tumorale, continuăm rezecţia şi verificăm apoi tot prin aceeaşi metodă, iar dacă este totul în regulă, închidem operaţia.

Înainte, când nu aveam această tehnologie şi constatam după ce închideam pacientul că mai sunt resturi tumorale, nu mai puteam face nimic. Acum, rata de rezecţei totale a crescut mult datorită rezonanţei magnetice intraoperatorii, iar acest lucru are un impact deosebit asupra ratei de supravieţuire a pacientului.

Şi tot intraoperator, putem vizualiza fibrele nervoase. Aceasta înseamnă că dacă trebuie să rezecăm o tumoră dintr-o zonă care controlează funcţii vitale din corp, putem să ocolim circuitele nervoase importante şi să nu le afectăm. Acest lucru scade rata de morbiditate a intervenţiilor chirurgicale complicate“.

O altă tehnologie folosită cu succes în tratarea tumorilor cerebrale este şi Gamma Knife. „În departamentul nostru de neurochirurgie, folosim Gamma Knife pentru că în ultimii 30 de ani, s-a dovedit că acurateţea Gamma Knife este mult mai bună decât cea a Cyber Knife. Atât Gamma Knife cât şi Cyber Knife realizează o iradiere focalizată, iar aceste tehnologii sunt folosite pentru a scădea riscul de recidivă a tumorii sau pentru a iradia resturi de tumoră care nu au putut fi rezecate.

CITEȘTE ȘI: La asta nu te-ai fi gândit: Cauzele şi remediile pentru durerea de cap

Succesul tratamentului depinde de localizarea tumorii şi de deficitul neurologic. La ora actuală, putem diagnostica tumori cerebrale în stadii incipiente, înaintea apariţiei deficitelor neurologice. Asta pentru că avem peste tot aparate de rezonanţă magnetică şi le folosim ori de câte ori ni se adresează pacienţi cu dureri de cap sau alte simptome.

Incidenţa tumorilor cerebrale nu s-a modificat, dar le diagnosticăm mai des, pentru că speranţa de viaţă a crescut. Acum, diagnosticăm mai des tumori benigne precum meningioamele sau leziuni cerebrale metastatice. Asta pentru că metodele de tratament precum chimioterapia şi radioterapia au crescut speranţa de viaţă a pacienţilor cu cancere primare care în timp, pot da metastaze cerebrale“, afirmă preşedintele Academiei Mondiale de Neurochirurgie.

Deocamdată, tumorile cerebrale nu pot fi prevenite. Însă diagnosticul precoce şi tratamentele din centrele performante de neurochirurgie pot asigura supravieţuirea pe termen lung şi chiar vindeca­rea, în funcţie de tipul de tumoare şi de localizare.

Comentarii: