SANATATE

Dovezi ştiinţifice: Ce fel de carne de peşte trebuie să consume persoanele care au astm

seriouseats.com

Un regim alimentar bogat în somon, păstrăv şi sardine poate reduce în mod semnificativ simptomele astmului la copii, arată un studiu australian.

Conform conducătoarei cercetării din cadrul La Trobe University din Melbourne, Maria Papamichael, rezultatele studiului sunt în concordanţă cu o serie de dovezi care sugerează că o dietă sănătoasă poate constitui o potenţială terapie pentru astmul la copii.

CITEȘTE ȘI: Învaţă de la specialişti! Cum să alegi cel mai bun şi sănătos somon

„Ştim deja că o dietă bogată în grăsimi, zahăr şi sare poate influenţa dezvoltarea şi evoluţia astmului la copii, iar acum avem dovezi că putem gestiona simptomele printr-o alimentaţie sănătoasă“, a spus Papamichael, citată de agerpres.ro.

Dintre cei 64 de copii cu astm care au luat parte la studiu, jumătate au fost îndrumaţi să urmeze o dietă tradiţională mediteraneană, bogată în mâncăruri pe bază de legume şi în ulei de peşte, în timp ce restul au urmat dietele obişnuite.

Astmul, cea mai frecventă afecţiune respiratorie a tinerilor

Cei care au urmat o dietă bogată în peşte au experimentat o reducere semnificativă a inflamaţiei la nivelul bronhiilor. „Peştele gras este bogat în acizi graşi omega-3 cu proprietăţi antiinflamatori“, a explicat Papamichael.

CITEȘTE ȘI: Somonul, peștele care nu trebuie să-ți lipsească de pe masă. Trei rețete de încercat acasă

Potrivit profesorului Bircan Erbas, din cadrul Şcolii de psihologie şi sănătate publică din La Trobe, „astmul este cea mai des întâlnită afecţiune respiratorie în rândul tinerilor şi una dintre principalele cauze pentru care copiii au nevoie de spitalizare sau ajung la camera de gardă“. „Este imperativ să identificăm noi terapii pe care le putem folosi alături de medicaţia convenţională pentru asttm“, a adăugat acesta.

Comentarii: