NUTRITIE SANATATE

‘Băbeşti’, dar eficiente: Leacurile cu usturoi care combat gripa şi răceala

Usturoiul este considerat medicament-minune datorită proprietăţilor analgezice, sedative şi diuretice. În trecut, mare parte din bolile apărute în sezonul rece erau vindecate cu diverse reţete care aveau la bază căpăţânile de usturoi. Şi în zilele noastre, mulţi bătrâni apelează la aceleaşi leacuri.

Maria Copşa are 84 ani şi este din Craiova. Toţi vecinii din bloc vin să o întrebe ce reţetă să folosească atunci când tuşesc, au febră sau îi doare capul. Iar tanti Maria vine mereu cu soluţia potrivită.

„Cele mai multe leacuri le am pe bază de usturoi, este foarte bun la răceli, la gripe,la guturai. Este bine să consumăm usturoi şi dacă nu ne doare ceva, aşa putem preveni, ne îmbolnăvim mai greu”, a declarat Maria Copşa, potrivit adevrul.ro. Iată trei dintre reţetele bătrânei.

CITEȘTE ȘI: Cum trebuie consumat usturoiul pentru beneficii maxime. Greşelile care generează efecte adverse

Supa de usturoi

Se toacă 3-4 catei de usturoi şi se fierb in 250 ml de apa. Este un remediu vechi, care diminueaza severitatea bolii. Supa trebuie consumată o singură dată pe zi. Ajută la eliminarea tuturor toxinelor din organism şi reduce febra.

Maceratul de usturoi

Se zdrobesc 8 căpăţâni de usturoi şi se pun într-un litru de apă rece în care am adăugat deja 2 linguri de frunze de pătrunjel tocat. Se lasă la macerat peste noapte într-un borcan din sticlă şi se consumă 2-3 linguri înainte de fiecare masă. Cu acest macerat se pot face şi frecţii pe spate sau se pot pune comprese călduţe pe tălpi. Este foarte eficient pentru tratarea gripei şi răcelii.

CITEȘTE ȘI: Nu trebuie să ştii să găteşti: Experimentul culinar delicios pe bază de pâine, caşcaval şi usturoi

Ulei de usturoi

Într-un pahar de ulei de măsline se pune o căpăţână de usturoi pisată. Amestecul se pune într-un borcan de sticlă şi se ţine la frigider. Înainte de masă, se ia câte o linguriţă de ulei de usturoi amestecată cu o linguriţă de suc de lămâie. Ajută la desfundarea căilor nazale, la bronşite şi tuse.

Comentarii: