Băuturile care nu cresc glicemia – Le poți consuma în siguranță. Atunci când vine vorba de alegerea unei băuturi, opțiunile sunt nelimitate, însă multe băuturi conțin zaharuri înșelătoare care vă pot afecta nivelul zahărului din sânge . Chiar și unele băuturi fără adaos de zahăr pot conține carbohidrați care pot provoca o creștere bruscă a zahărului din sânge.
Navigarea pe raionul de băuturi necesită un pic de îndemânare, așa că vă aducem informații de la nutriționiști care împărtășesc cu Eatingwell băuturi fără zahăr adăugat.
CITEȘTE ȘI: Băuturile de care ai cea mai mare nevoie atunci când ești răcit: Grăbesc procesul de vindecare
Băuturile care nu cresc glicemia – Le poți consuma în siguranță
Ceai
Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi consumate în întreaga lume. Există un ceai care se potrivește fiecărei stări de spirit sau fiecărui nivel de energie, indiferent dacă preferați ceaiul verde, negru sau alb, sau varietăți pe bază de plante precum mentă, ghimbir, mușețel și hibiscus. Și partea cea mai bună? Ceaiul nu conține calorii, atâta timp cât renunți la zahăr, lapte sau smântână.
„Ceaiul poate îmbunătăți activitatea insulinei, hormonul care ajută la scăderea zahărului din sânge”, spune nutriționistul sportiv Marie Spano, MS, RD. Studiile au descoperit că ceaiurile negre, verzi și oolong pot crește activitatea insulinei, datorită antioxidanților și compușilor bioactivi ai acestora.
Deși activitatea de creștere a insulinei a ceaiului nu este probabil suficient de semnificativă pentru a provoca scăderea glicemiei, merită să vă urmăriți îndeaproape nivelurile dacă beți ceai în mod regulat, în special în cantități mari. Dacă vă îngrijorează ceaiul sau utilizați insulină pentru a vă controla glicemia, poate fi util să discutați cu medicul dumneavoastră.
Cafeaua
Fie că vă preferați cafeaua caldă sau rece, cafeaua poate fi o băutură fără zahăr care poate duce la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge. Studiile au descoperit chiar o legătură între consumul regulat de cafea și un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2. Cafeaua conține compuși vegetali sănătoși, cum ar fi acidul clorogenic, care poate ajuta la gestionarea zahărului din sânge.
Cea mai mare preocupare pentru reglarea glicemiei nu este cafeaua neagră pe care o bei. Este ceea ce puneți în ea. Adăugarea cremelor, a laptelui vegetal aromatizat, a siropurilor, a frișcăi sau a ciocolatei poate cauza creșterea nivelului de zahăr din sânge după consum.
Pentru a spori aroma, adăugați scorțișoară la cafea, sugerează Amy Davis, RDN, de la Amy Davis Nutrition. Cafeaua și scorțișoara formează un duo prietenos cu glicemia. „Cafeaua este bogată în antioxidanți, iar scorțișoara imită efectele insulinei, ajutând la mutarea zahărului în celule, în timp ce crește sensibilitatea la insulină”, explică ea. Studiile arată că scorțișoara poate avea un efect pozitiv asupra zahărului din sânge.
CITEȘTE ȘI: Băuturile care îți întăresc sistemul imunitar: Conțin nutrienți esențiali, zinc și vitamina C
Laptele
Consumul unui pahar de lapte (sau lapte fără lactoză) poate ajuta la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge datorită combinației sale de carbohidrați, proteine și grăsimi.
Spano subliniază faptul că laptele integral este deosebit de bun pentru stabilitatea glicemiei, deoarece grăsimea și proteinele sale ajută la încetinirea absorbției zaharurilor. Cu toate acestea, vă puteți bucura de aceleași beneficii alegând lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau lapte de soia fără aromă, dacă preferați o opțiune bazată pe plante.
Aceste opțiuni sunt mai sărace în calorii și grăsimi saturate. Folosiți laptele în smoothie-uri în loc de suc de fructe sau turnați-l într-o ceașcă de cafea neagră pentru a vă menține nivelul de zahăr din sânge stabil.
Comentarii: