NUTRITIE SANATATE

Băuturile sănătoase pot deveni nocive. Când laptele, cafeaua sau vinul sunt dăunătoare

Foto: Pinterest.com

Laptele, cafeaua şi vinul îţi pot afecta sănătatea, deşi în mod normal sunt considerate bune. Efectul nociv apare pe fondul unor afecţiuni preexistente sau din cauza unor condiţii speciale. Află când trebuie să fii precaut!

Consumul de vin scade fertilitatea, sucurile naturale conţin fructoză care poate da crize de hiperglicemie, în timp ce laptele, care declanşează intoleranţa la lactoză, face rău mai des copiilor.

Faptul că excesul de alcool dăunează sănătăţii este cunoscut, dar acesta este nociv, în special gravidelor. Când esşti însărcinată, din cauza alcoolului rişti naşteri premature, bebeluşii pot avea greutate mică la naştere şi pot prezenta malformaţii congenitale pentru că acesta alterează materialul genetic şi intervine în dezvoltarea normală a fătului. De aceea, consumul unei băuturi considerate medicament, cum este vinul, este interzis în sarcină.

CITEȘTE ȘI: Merită să înlocuiești cafeaua cu ceaiul? Ce se întâmplă în corp în urma acestei schimbări

Cafeaua poate favoriza leşinul

Este bogată în antioxidanţi care ajută organismul să lupte cu factorii nocivi de mediu, pe termen scurt creşte concentrarea şi ajută performanţele intelectuale. Dar, consumată pe fondul suprasolicitării, cafeaua poate da crize de spasmofilie, vertijuri, lipotimii şi tahicardii, potrivit clicksanatate.ro. În plus, cafeaua conduce la deshidratare prin efectul diuretic dar şi prin faptul că accentuează transpiraţia.

Odată cu apa eliminată din corp se pierde calciu şi magneziu, fenomen ce favorizează declanşarea crizelor de spasmofilie. Mai mult de două ceşti de cafea pe zi pot face rău, iar efectul nociv se produce prin asocierea cu oboseala accentuată, consumul de tutun şi dezechilibre deja existente în organism.

CITEȘTE ȘI: Laptele poate fi NOCIV – 9 semne că trebuie să îl bei mai rar

Laptele dă disconfort abdominal

Este o sursă de calciu, de aceea nutriţioniştii recomandă consumul zilnic al unui pahar cu lapte. Însă, pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză, laptele este o băutură de temut care produce diaree, crampe abdominale, balonări şi gaze.

Toate aceste simptome apar din cauza incapacităţii corpului de a sintetiza enzima numită lactază care descompune lactoza existentă în lapte. Singura soluţie pentru aceste persoane este evitarea consumui de lapte.

Comentarii: