NUTRITIE

Beneficiile ouălelor la micul dejun şi cum să le păstrezi proaspete cât mai mult timp

Foto: Pinterest.com

Ouale sunt ieftine, gustoase, versatile in bucatarie, iar daca gasiti o batranica de la tara care sa vi le poata furniza, atunci puteti fi siguri ca respectati trendul „natural si sanatos”. Oul face parte dintre alimentele de baza, unul dintre cele mai consumate din lume, din mai multe motive.

Ce nutrienti si beneficii au ouale

Primul ar fi acela ca oul este o adevarata comoara de nutrienti pentru organism. Si este explicabil acest fapt, avand in vedere ca trebuie sa asigure dezvoltarea embrionului in pui. Asa ca abunda in acid linoleic, vitamine (A, complexul B, D, E), minerale (calciu, fier, zinc, seleniu), dar si grasimi importante pentru functionarea organismului nostru. Potrivit doc.ro, printre substantele nutritive din ou se numara colina, implicata in folosirea corecta a grasimilor de catre organism.

Este adevarat ca oul contine si colesterol, mai mult decat carnea. Insa acesta este implicat in formarea membranelor celulare, iar cercetatorii au demonstrat ca, atunci cand ne luam colesterolul din ou, este mai putin nociv decat atunci cand il luam din carne.

De-altfel, un ou contine 60 la suta din necesarul zilnic de colesterol. Mai mult, prezenta proteinelor si a vitaminelor B12 si D face ca un consum optim de oua (nu mai mult de unul pe zi, desi nu exista o recomandare universal valabila si acceptata de toti specialistii) poate scadea riscul de boala cardiovasculara.

CITEȘTE ȘI: De ce gălbenușul ouălor fierte ÎN EXCES devine gri-verzui?

Oul contine si proteine de calitate, extrem de importante intr-o dieta echilibrata. Pentru ca este atat de concentrat in elemente nutritive, oul este foarte satios si poate constitui un mic dejun gustos, un pranz alaturi de o salata uriasa sau un aliat in curele de slabire. Daca va doriti o omleta mai putin calorica, puteti renunta la galbenus si puteti combina albusurile cu legume, ciuperci sau branza light.

Cum pastram corect ouale

Oul este proiectat de Mama Natura sa reziste la temperatura camerei pentru a permite dezvoltarea puiului. Asa ca, daca va intrebati cum se pastreaza corect, raspunsul este: atat la temperatura camerei, cat si in frigider. De altfel, oul incepe sa se degradeze treptat dupa a fost ouat. Incet, incet, apa se evapora prin coaja, albusul devine din ce in ce mai putin ferm, iar membrana care inconjoara galbenusul se sparge mai usor.

Totusi, pentru a le pastra mai mult timp, ouale pot fi tinute la rece. Ideal ar fi sa le pastrati in interiorul frigiderului si nu pe usa. Miscarea repetata face ca albusul si galbenusul sa se disperseze mai repede.

Daca nu stiti deja, va spunem ca prospetimea unui ou se testeaza foarte simplu: se pune intr-un vas de apa si cu cat este mai proaspat, cu atat va cobori mai repede pe fundul apei. Daca oul pluteste usor, este foarte vechi.

In functie de forma in care se consuma oul, acesta are un termen de valabilitate. Astfel, se recomanda consumul oualor conform indicatiilor de mai jos:

Ouale negatite, in coaja – se vor consuma pana la data inscriptionata pe coaja; daca sunt oua de tara, se poate face testul cu bolul de apa, mentionat mai sus.

Galbenus sau albus de ou gatit – trebuie consumate intre 2-4 zile de la gatire.

Oua fierte – se pot consuma pana in cea de-a saptea zi dupa gatire.

Preparate gatite pe baza de ou – se vor consuma in timp de 3-4 zile de la gatire.

Oua congelate – daca ouale sunt batute ca pentru omleta si apoi congelate, acestea se pot consuma pana la 4 luni dupa congelare.

CITEȘTE ȘI: E mai dificil decât pare: Cum să fierbi ouăle ca un bucătar adevărat

Cum evitam raspandirea bacteriilor

Bacteriile de pe coaja de ou se pot imprastia foarte usor pe suprafata altor alimente, dar si pe maini ori pe blatul de la bucatarie. Ideal ar fi sa spalati ouale inainte de a le pune in frigider. Este obligatoriu, insa, sa le spalati inainte de a prepara o maioneza, pentru a elimina riscul de contaminare cu salmonela, bacteria care se poate gasi pe coaja si care poate provoca o infectie destul de periculoasa.

Cateva reguli de igiena ce trebuie respectate atunci cand gatim cu oua:

Se vor tine departe de alte alimente atat ouale crude, cat si ouale cu coaja nespalata cu detergent.
Se vor spala mainile cu apa calda si sapun, apoi se vor usca, de fiecare data dupa ce atingem coaja unui ou nespalat.
Vasele si suprafetele vor fi spalate cu apa si sapun dupa ce vor intra in contact cu ouale in coaja sau fara coaja.
Ouale cu coaja crapata nu se vor consuma pentru ca bacteriile si murdaria ar fi putut patrunde in interior.

Comentarii: