REVIEW SANATATE

Bicarbonatul de sodiu, ”îngerul” de un leu din casa noastră! Specialiștii ne avertizează însă că praful-minune poate fi și demon pentru sănătatea noastră

Foto: Pinterest.com

Despre bicarbonatul de sodiu, știm cu toții că e considerat o minune multifuncțională, cu tot felul de proprietăți. Medicale, cosmetice, în curățenie, în gospodărie și câte și mai câte. De fapt, specialiștii spun că banalul bicarbonat poate fi întrebuinţat în peste 50 de moduri diferite.

Și mare atenție! Totul la cel mult un leu, căci atât costă și cel mai mare pliculeț de bicarbonat de sodiu, minunea minunilor, o adevărată mană cerească pe lângă casa omului.

Cum spuneam, numai de bine despre bicarbonatul de sodiu, după cum o arată și portalul ”Doctorul zilei”. Mai ales atunci când este folosit în gospodărie. Sarea de sodiu păstrează un aer curat în frigider, prelungeşte viaţa florilor din vază, neutralizează mirosurile neplăcute ale scrumului de ţigară din scrumieră, dar şi ale încălţămintei în care piciorul a transpirat.

Unii spun chiar că bicarbonatul de sodiu este și cel mai bun instecticid, dacă îl pulverizați în colţurile camerelor. La fel și dacă cei mici au mâzgălit cumva pereții: în amestec cu apa ar curăţa și urmele de creion.

Dar oare știm totuși că nicio minune nu este totală? Și că dacă îl folosim în loc de medicamente și pe termen lung, riscăm?  Experții sunt categorici în această privință și atrag atenția că atunci când îl folosiți în scop terapeutic, e musai precauția!

Citește și: Care sunt CELE MAI SIGURE recipiente de plastic în funcție de CODURILE inscripționate

Când nu e bun bicarbonatul, contraindicațiile lui

Cu un istoric în familie în ceea ce privește afecțiunile gastrice, îmi amintesc că pe vremea lui Ceaușescu, tata obișnuia să-și calmeze arsurile stomacale cu o linguriţă de bicarbonat de sodiu dizolvată. Ceea ce nu știa însă el și probabil nu a vrut să înțeleagă niciodată era că trebuia să apeleze la acest remediu foarte rar și doar atunci când chiar nu avea altă soluţie.

Persoanele care suferă de reflux gastroesofagian, care abuzează de bicarbonat de sodiu cresc riscul de a dezvolta ulcer gastric. Un pansament gastric este indicaţia medicilor, iar amestecul de apă cu bicarbonat de sodium foarte rar, în caz de urgenţă.

Și tot în acele timpuri, am auzit despre mulți care se tratau cu bicarbonat acasă și de indigestie. Dar fiți cu băgare de seamă ce spun specialiștii: pentru că aduce în organism un aport important de sodiu, trebuie păstrată o moderaţie în utilizarea bicarbonatului intern și trebuie evitată administrarea lui la cardiaci sau pacienţii cu afecţiuni renale. În timp, utilizarea bicardonatului provoacă apariția edemelor, greaţă, senzaţie de jenă la nivelul întregului abdomen.

Mare atenție și dacă obișnuiți să folosiți bicarbonatul ca să vă albiți dinții. Știm, efectul este unul wow, dar haideți să cunoașteți și reversul medaliei.  Stomatologii spun că bicarbonatul este prea puternic pentru a fi în contact direct cu dinţii şi gingiile nediluat şi că folosit ca atare pe termen lung duce la slăbirea smalţului şi poate afecta gingiile.  

Comentarii: