REVIEW

Care sunt CELE MAI SIGURE recipiente de plastic în funcție de CODURILE inscripționate

Foto: Facebook.com

Plasticul este unul dintre cele mai folosite materiale. Folosim de ceva timp diverse produse din plastic: pahare de plastic, sticle de plastic, farfurii de plastic, borcane de plastic, boluri de plastic etc.

Vei regăsi cu siguranță triunghiul format din 3 săgeți ce par că sunt una în continuarea celeilalte. În interiorul triunghiului vei găsi un număr de la 1 la 7. Alăturat sau sub vei găsi și câteva litere. Aceste simboluri nu sunt puse la întâmplare. Triunghiul și cifrele de pe ambalajele de plastic sunt informații legate de materialul din care sunt confecționate și de modalitatea de reciclare. Aceste simboluri se numesc RIC (Resin Identification Code).

Foto: Facebook.com

Trebuie, însă, să ştiţi că există diferite tipuri, iar unele sunt mai nocive decât altele. Cum le diferenţiem? Cu ajutorul codurilor inscripţionate pe ele. Iată ce reprezintă ele:

Codurile 1, 2, 4 şi 5 sunt considerate mai sigure decât 3, 6 şi 7

1. PET (polietilen tereftalat) este printre cele mai sigure tipuri de plastic. Codul 1 apare pe majoritatea sticlelor de apă, suc ori ulei. Este acel plastic transparent care, deși este printre cele mai sigure, pe suprafaţa lui se acumulează foarte uşor bacteriile. De aceea păstraţi cât mai puţin timp băuturile în aceste sticle şi NU le refolosiţi.

CITEȘTE ȘI: Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?

2. HDPE (polietilenă de mare densitate) folosită pentru fabricarea pungilor si a ambalajelor de plastic. Codul 2 îl găsiţi pe recipientele cu iaurt, margarină şi produse cosmetice şi este de cele mai multe ori un plastic opac. Este considerat a fi unul sigur, pentru că are un risc redus de a pătrunde în produsul ambalat.

3. V (policlorura de vinil sau PVC) poate fi periculos pentru bebeluşi. Feriţi-vă de pet-urile care au ştanţat codul 3! Acesta este un tip de plastic folosit în dopuri, caserole, dar şi în tuburile şampoanelor. PVC-ul are în compoziţie DEHA, un produs chimic folosit pentru a face plasticul mai flexibil, dar care este nociv sănătăţii. Studiile au arătat că poate afecta ficatul şi chiar cauza cancer.

4. LDPE (polietilena de joasă densitate) este un plastic rezistent atât la temperaturi înalte, cât şi scăzute. Codul 4 apare pe anumite tipuri de sticle, în pungile alimentelor congelate sau în tacâmuri şi este printre tipurile sigure de plastic. Este însă ceva mai mai scump şi destul de rar folosit.

5. PP (polipropilenă) – codul 5 există pe unele pahare de unică folosinţă sau pe diverse ambalaje alimentare, dar specialiştii nu consideră periculos acest tip de plastic.

CITEȘTE ȘI: De unde A PORNIT mania cu uleiul de cocos

6. PS (polistiren)  devine periculos la temperaturi înalte. Acest tip de plastic este folosit tot pentru fabricarea paharelor şi tacâmurilor de unică folosinţă, dar şi la cutiile cu iaurt. Cercetările au arătat că în contact cu alimentele calde eliberează stiren, o substanţă toxică. Aşadar, gândiţi-vă de două ori înainte de a bea o cafea dintr-un pahar de plastic pe care apare codul 6.

7 (alte mase plastice) este cel mai periculos tip de plastic. Şi de codul 7 ar trebui să vă feriţi. Acest tip de plastic are în compoziţie bisfenol, o substanţă interzisă în mai multe state europene. Din păcate este folosit chiar şi pentru fabricarea biberoanelor pentru bebeluşi. Utilizat timp îndelungat poate creşte riscul de pubertate precoce la fetiţe, dar şi de apariţie a cancerului la prostată şi la sân.

Foto: Facebook.com

Comentarii: