REVIEW

Biserica Ortodoxă anunță: Cum să te spovedești, să te împărtășești și să iei Lumina Sfântă în noaptea de înviere fără să te îmbolnăvești cu COVID-19

antena3.ro

Mai sunt doar trei zile pana la Florii si 10 zile pana la marea sarbatoare a Pastelui. In plina pandemie de coronavirus, Biserica Ortodoxa a anuntat noi reguli pentru aceste zile.

Astfel, pelerinajul de Florii se suspenda anul acesta. Ramurile de salcie vor fi binecuvantate in biserica si vor fi distribuite de catre voluntari credinciosilor din parohie care solicita acest lucru. Voluntarii vor purta masti si manusi de protectie, scrie Digi24.

Cum te poti spovedi si impartasi

Spovedania si impartasirea se pot face la domiciliu. Preotul poate intra in casa cu incaltaminte de unica folosinta si masca, va folosi doar cartea de cult si epitrahil si trusa liturgică pentru impartasanie. Trusa va fi dezinfectata inainte si dupa folosire.

CITEȘTE ȘI: Secretul celor mai frumoase şi solide ouă de Paşte. Este atât de simplu şi nu vor mai crăpa la fiert

Cum poti lua Lumina

Lumina Sfanta va fi adusa cu avionul de la Ierusalim sambata seara, apoi va fi distribuita eparhiilor din tara. Voluntari cu masca, manusi si ecuson o vor distribui numai credinciosilor care solicita acest lucru si ii asteapta in fata locuintei cu o candela sau lumanare.
Slujba de Inviere, la care anul acesta nu participa credinciosi, va incepe la ora 00.00, in afara lacasului de cult. In timp ce clopotele rasuna la toate bisericile unde se savarseste slujba Invierii, credinciosii pot iesi la ferestre si la balcoane sau in curtile caselor lor, adresand salutul „Hristos a Inviat!”

In prima zi de Paste, incepand cu ora 06.00, voluntarii vor oferi credinciosilor varstnici si bolnavi „Pastile,” adica painea binecuvantata si stropita cu aghiazma si vin, precum si pachete cu daruri alimentare.

CITEȘTE ȘI: Cu cine trebuie să ciocnești PRIMA DATĂ oul de Paște. Află și DE CE

Pentru ceilalti vor fi amenajate locuri speciale in afara lacasurilor de cult. Accesul la aceste locuri speciale se va organiza in zilele premergatoare Sfintelor Pasti (vineri si sambata, inainte de noaptea Invierii), respectandu-se aceleasi reguli sanitare ca si in magazinele alimentare (masca sanitara, distanta sociala de 2 metri, marcata in fata locului special amenajat).

Comentarii: