SANATATE

Poți avea un aer curat și sănătos în casă cu ajutorul unei ”grădini de sare”, dispozitiv creat de un inventator român

Pentru a avea un aer curat şi sănătos în locul în care vieţuim, un chimist ne propune un dispozitiv uşor de realizat în casă, pentru care nu este nevoie decât de sare, apă şi câteva şerveţele de hârtie. Improvizaţia numită „grădină salină“ ar putea preveni infecţiile respiratorii şi întări imunitatea, distrugând virusurile din aerul respirat.

Inventatorul aparatului de purificare Salin, chimistul buzoian Constantin Pascu, are o experienţă de peste două decenii în domeniul folosirii sării special cristalizate, cu rezultate deosebite în tratarea diverselor probleme respiratorii. Potrivit acestuia, structurile foarte bogate în sare, formate din mii de cristale mici, au un efect de purificare şi salinizare a aerului.

”Efectul acestor structuri este acela că microcristale de sare apărute în procesul de cristalizare sunt preluate de curenţii de aer, realizând efectul special de salinizare a aerului. Sunt eficiente în reţinerea aerosolilor, a prafului, a mirosurilor neplăcute din aer”, explică inventatorul. Microcristalele de sare prezente în aer vor ajunge prin respiraţie în tot sistemul respirator, producând efecte benefice consistente asupra întregului sistem respirator, spune Constantin Pascu, potrivit adevarul.ro.

Chimistul buzoian ne împărtăşeşte o idee care ne poate ajuta în aceste vremuri, prin realizarea unui dispozitiv simplu, care să asigure fiecăruia aerul salin, cu efecte în creşterea generală a rezistenţei la viroze respiratorii.

CITEȘTE ȘI: Cum te poate ajuta sarea să îți treacă mai repede răceala și durerea de gât

adevarul.ro

„Grădina salină“, soluţie foarte concentrată de sare expusă aerului

Soluţia se va infiltra, va difuza prin suprafaţa poroasă şi se va evapora treptat, producând pe suprafaţa respectivă cristale de sare. În timp, dacă se ţine periodic zona umezită cu soluţie de sare, structura cristalizată se va dezvolta de la grosimi de mai mulţi milimetri până la câţiva centimetri, în forme de cristalizate asemănătoare coralilor.

În tot timpul acestui acest proces de cristalizare, micii curenţi de aer din cameră vor prelua microcristale de sare, care se formează permanent la suprafata structurii, realizând efectul de salinizare a aerului. Gradul de salinizare a aerului este în sine mic, dar suficient pentru a produce efecte benefice asupra aparatului respirator.

”Stând în acest spaţiu vom fi expuşi perioade îndelungate acestui aer salin, iar aparatul respirator va funcţiona în general mai bine. Persoanele cu probleme respiratorii se vor simţi mai bine dar, pentru toată lumea creşte nivelul de rezistenţă faţă de virozele respiratorii”, explică buzoianul Constantin Pascu.

Pentru a realiza o grădină salină, avem nevoie de 1 kilogram de sare de bucătărie de orice tip, apă, o farfurie întinsă cu marginea uşor ridicată sau o tavă din plastic mai mică, o tavă mai mare în care să poată fi pusă farfuria sau tava iniţială, şerveţele de hârtie, respectiv rolă de şerveţele de bucătărie, un pai din plastic sau un băţ subţire din lemn ori o tijă rigidă, o linguriţă şi o foarfecă. Pot fi folosite prosoape din hârtie lată de 20 cm din care se rup pătrate 20×20 cm.

Se pun prosoapele de hârtie unul peste altul, în 8-10 straturi. Teancul astfel obţinut se îndoaie întâi pe o diagonală şi apoi pe cealaltă. Se taie apoi paiul din plastic/băţul de lemn/ tija rigidă la o înălţime egală cu cea a piramidei pe care o veţi construi. Va avea rol de suport şi se va pune în interior, în centru.

CITEȘTE ȘI: Păstrăv în crustă de sare la cuptor: Rețeta care dă un gust aparte peștelui

Umeziţi bine cu apă teancul de şervetele care conţin paiul la mijlocul lui, apoi îl ridicaţi în poziţie verticală, în farfurie. Desfaceţi cele 4 aripi ca în imagine, obţinând astfel o structură autostabilă. Puneţi sare între aripile piramidei astfel obţinute, în total 200- 300g. Adăugaţi apă peste sare cam 5-7mm. După cam 15-30 minute luaţi cu o linguriţă din soluţia care s-a format, fără cristale de sare, şi turnaţi pe suprafaţa piramidei.

adevarul.ro

Pentru întreţinere în farfurie, pe toată perioada de creştere a cristalelor, trebuie să adaugaţi din când în când apă şi sare. Apa se pune pentru a menţine o înălţime a soluţiei saline la 5-7 mm. Când ajunge sub 2 mm, se completează. Sarea se adaugă pentru ca tot timpul să fie cristale de sare nedizolvate în soluţia salină. În funcţie de mărimea grădinii se va consuma între 0,5 şi 1,0 – 1,5 kg de sare.

„Chiar după prima zi, dacă vă veţi uita cu atenţie, veţi vedea cristale mici de sare. După câteva zile, cristalele vor fi din ce în ce mai vizibile şi calitatea aerului va fi mai bună. În 10-14 zile, în funcţie de temperatura aerului ambiant, putem să ajungem la o structură bogată de sare şi o foarte bună salinizare a aerului. Este important ca în vasul suport să fie mereu apă şi sare nedizolvată”, menţionează chimistul buzoian.

Este foarte bine să aveţi în casă nu doar o grădina de sare, ci mai multe, spune Constantin Pascu, pentru ca efectul să fie cat mai cuprinzător.

Comentarii: