LIFESTYLE MODA SANATATE

Blugii pot fi periculoși: Cum îți afectează sănătatea dacă nu sunt de calitate

Sunt buni blugii pentru noi?

Pielea este cel mai mare organ al corpului, acoperindu-l din cap pana in picioare. Greutatea lui reprezinta aproximativ 16% din cea a intregului corp, protejandu-ne delicat structurile interne. Sanatatea pielii tale poate fi afectata de numerosi factori, printre care varsta, clima, poluarea, dieta, nivelul de stres sau fluctuatiile hormonale, dar si de ceea ce porti!

Despre blugi:

Oricine are cel putin o pereche de blugi acasa, sau zece, depinde de persoana. Trebuie sa recunoastem ca sunt purtati oriunde. De la high class pana la omul de rand, purtat la evenimente dar si la locul de munca, taiati, clasici, rupti sau cu imprimeuri, blugii par sa fie peste tot. Termenul de ‘blue jeans’ provine din expresia franceza ‘bleu de Genes‘ – albastru de Genova – o tesatura din lana si bumbac. In secolul XVI-lea, denimul era facut in Italia si vandut in portul Genova. Marinarii erau clienti fideli, materialul fiind foarte rezistent. Leob (care devine ulterior Levi) Strauss aduce acest material in Statele Unite ale Americii in 1853, deschizand în New York un magazin de textile. Potrivit madmoiselle.ro, culoarea materialului din care sunt confectionati este doar albastru de diverse nuante, in functie de gradul de prespalare.

Pericole ascunse printre culori!

Atentie la coloranti!

Blugii sunt foarte diferiti la culoare si textura in starea lor initiala. Aspectul de denim ‘prespalat’ gasit in rafturile magazinelor este rezultatul unor spalari cu consum mare de substante chimice. Imprimarea si vopsirea materialelor implica metale grele cum ar fi cadmiul, plumbul si mercurul, cele mai nocive pentru organismul uman!

Aspectul de ‘tocire’ se obtine prin procedeul de sablare a blugilor, proces ce implica matifierea/tocirea materialului cu ajutorul nisipului. In timpul acestui proces se elibereaza dioxid de siliciu cristalin, care provoaca silicoza, o maladie pentru care nu exista tratament.

CITEȘTE ȘI: PENTRU CE a fost creat buzunarul MIC de la blugi

In China, industria a fost criticata de ani de zile pentru eliminarea apelor uzate in cai navigabile. Administratia locala din Xintang, care este responsabila pentru monitorizarea impactului asupra mediului al industriei sale, a suferit o erodare a fabricilor de textile poluante in ultimii ani.

Xintang este capitala denimului din lume. Una din trei perechi de blugi vandute la nivel global se face in acest oras industrial, in provincia Guangdong. La prima vedere, statisticile sale de productie sunt impresionante: fabricile de acolo produc 300 de milioane de articole denim pe an, angajand 220.000 de persoane. Conform estimarilor guvernului chinez, orasul produce 200 de milioane + bucati de articole din denim pe an. Aproximativ doua treimi din imbracamintea de denim fabricata in China este produsa in Xintang.

Blue 2 aka Indigotine, Indigotin:

Un colorant derivat din gudron de carbune, Blue 2 este o colorare alimentara obișnuita, care este de asemenea folosita pentru a colora denimul in albastru. Acest compus chimic este creat prin fuzionarea fenilglicinatului de sodiu și a indoxilului. In timp ce albastrul indigo natural este derivat din plante, indigotina este un compus pe baza de petrol sintetic.
A fost deja interzisa in Norvegia, Belgia, Australia, Suedia, Elvetia, Franta, Germania si Marea Britanie. Blue 2 a fost legat de cancer la creier la sobolani de laborator prin unele studii. Alte simptome raportate includ astm, eruptie cutanata si urticarie, impreuna cu tendinta de reactie alergica ușoara pana la severa, care este comuna majoritatii colorantilor artificiali.

Muncitorii unei fabrici de blugi trebuie sa caute in fiecare dimineata prin apele uzate pentru a scoate pietrele cu care sunt spalate cu tesaturile in masinile industriale de spalat.

CITEȘTE ȘI: Hainele vinovate de apariția cancerului. Când devin NOCIVI blugii

Cum poti alege blugi de calitate?

Formaldehida previne decolorarea tesaturilor, fiind folosita in industria textila din China. Aceasta este o substanta periculoasa, care se regaseste in lista compusilor cancerigeni de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Este bine de retinut ca formaldehida din aceste haine prezinta un miros specific, asemanator formolului, iar acestea ar trebui evitate.

Sanatatea nu este o optiune si trebuie sa fim constienti de alegerile noastre. Putem oricand purta cu placere o pereche de blugi, aleasa cu grija, fara prea multe derivari de la original.

Atunci cand cumperi blugi, testeaza materialul. Miroase-l! Daca simti chimicale, cauta in alta parte.

La blugii colorati, vopselurile foarte toxice se freaca, sunt absorbite prin piele și produc multe daune. Efectul este mult mai rau in prezenta umiditatii: cand purtati blugi noi, poti observa cum s-a imprimat culoarea pe piele. Pielea este foarte absorbanta. De aceea avem plasturi de nicotina si plasturi de hormoni. Orice trece prin piele direct. Asa ca ai grija cu ce o acoperi!

Comentarii: