SANATATE

Boala care face ravagii printre români: Sute de mii de oameni mor din cauza ei

Foto: Pinterest.com

Aceasta este boala care face revagii în ţara noastră. Sute de mii de oameni mor din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

 

Afecţiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din România. Din cele 250.000 de decese înregistrate în rândul românilor, aproape 150.000 au avut cauze cardiovasculare, iar 50.000 s-au produs ca urmare a afecţiunilor oncologice, conform raportului European Heart Network, publicat în anul 2017. Dintre toate afecţiunile cardiovasculare, infarctul rămâne principala cauză de deces.

 

La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, conform datelor Societăţii Române de Cardiologie şi unul din zece pacienţi nu supravieţuieşte.,,Pacienţii care au avut norocul să supravieţuiască trebuie să înţeleagă că recuperarea post-infarct este esenţială şi să ştie că riscul de a dezvolta un al doilea infarct este mult mai mare. Este important ca persoana respectivă să ştie că viaţa ei nu mai poate fi la fel. Trebuie să ducă un stil de viaţă sănătos, să facă mişcare, să meargă regulat la controale medicale şi să ţină cont de tratamentul şi indicaţiile recomandate de medic. Doar aşa poate preveni un al doilea infarct care, în cele mai multe cazuri, se dovedeşte a fi fatal. Mesajul principal pe care ne dorim să-l transmitem este că inima trebuie îngrijită, mai ales de cei care au suferit un accident cardiovascular ”, spune medicul cardiolog Gabriela Sârcă, potrivit gandul.info.

Consecinţele GRAVE ale lipsei fierului din organism: Ce boli rişti

Ai APLICAȚIA LANTERNĂ pe telefon? Vezi de ce trebuie să o dezinstalezi IMEDIAT

Care este starea ta de sănătate în funcție de CULOAREA urinei. Când trebuie să te îngrijorezi?

Ce se întâmplă în organism când suntem agitaţi

Când suntem stresaţi, inima resimte din plin această stare. ,,Organismul este invadat de catecolamine, cortizol şi alti hormoni ai stresului. Inima bate mai repede, se contractă mai puternic, trimite mai mult sânge către întreg organismu, pentru ca acesta să fie pregătit în cazul unei agresiuni. Tensiunea arterială creşte, pereţii vaselor de sânge sunt supuşi unor forţe puternice ce pot conduce în final la fisuri, în special la nivelul unor plăci aterosclerotice preexistente. Aceste zone de fisură constituie punctul de plecare pentru tromboze sau rupturi vasculare.

Sex la telefon? JOCURI erotice care îţi vor condimenta relaţia

Ce impact au MESAJELE cu caracter sexual asupra relaţiei

De ce RENUNȚĂ femeile la sex

Datorită stresului, descărcărilor de catecolamine, vasele coronare, care asigură necesarul de sânge pentru inimă, pot prezenta spasme, adică contracţii în anumite zone. Finalul este acela că inima, deşi efectuează o activitate intensă şi are implicit nevoie de un consum energetic mai mare, va fi privată de resurse prin reducerea debitului la nivelul coronarelor’’, spune Dr. cardiolog Claudiu Chivu.

Comentarii: