LIFESTYLE SANATATE

Boala rară de care suferă Delia! Chiar celebra cântăreață le-a mărturisit fanilor secretul ei

Delia și-a surprins de curând prietenii virtuali și urmăritorii de pe rețelele de socializare. Vedeta le-a făcut o dezvăluire în premieră. Are „sindromul sensibilității selective la sunete”, ce poartă numele de misofonie.

După ce a mărturisit că suferă de această boală rară, chiar cântăreața a oferit câteva detalii despre cum se manifestă și care sunt reacțiile unei persoane cu acest sindrom.

Este o afecțiune în care anumite sunete declanșează o izbucnire marcată de iritație, furie sau agresivitate. Persoanele cu misofonie reacționează într-un mod extrem și adesea emoțional la anumite sunete „declanșatoare”. Reacțiile variază de la enervare, fugă sau chiar furie, cu unele persoane care se lovesc violent.

Specialiștii spun că vârsta apariției acestei afecțiuni pe tot parcursul vieții nu este cunoscută. Unii oameni raportează simptome între 9 și 13 ani. Misofonia, o boală rară și periculoasă, este mai frecventă la fete și apare rapid, deși nu pare să fie legată de niciun eveniment.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la ce publici pe Facebook! Cuvintele care dezvăluie dacă suferi de depresie

Ce spun specialiștii

Tulburarea poate crea probleme în viața socială. Cei cu misofonie au fost cunoscuți că dezvoltă anxietate anticipativă atunci când intră în situații în care pot fi prezente sunete declanșatoare.  Cei care au mosifonie evită restaurantele sau chiar mănâncă separat de soțul / soția, familie sau colegii de cameră.

Specialiștii spun că, în cazul bolii misofonia, există și alte elemente declanșatoare, unele chiar vizuale. De asemenea, este o reacție extremă ca răspuns la alte persoane care emit anumite sunete. Aceste reacții pot include:
-Furie
-Evitare
-Supărare
-Dezgust
-Agresivitate verbală sau fizică

CITEȘTE ȘI: Când a devenit insultător degetul mijlociu. Scurtă istorie

Răspunsul pe care îl are o persoană cu misofonie la acești factori declanșatori este adesea numit „autonom” și uneori comparat cu răspunsul „luptei sau fugii” al organismului.

Răspunsul la luptă sau fugă este numit și răspunsul la stres acut. Este modul natural al organismului de a răspunde la o situație pe care o consideră amenințătoare.

CITEȘTE ȘI: Care este valoarea normală a PULSULUI. Cum variază aceasta în funcție de vârstă

O serie de lucruri se întâmplă ca parte a acestui răspuns:

Se eliberează hormonii adrenalină și norepinefrină,
Ritmul cardiac și ritmul de respirație cresc,
Mușchii se strâng,
Vasele de sânge se constrâng,
Se dilată pupilele.

Cercetările au arătat că persoanele cu misofonie experimentează, de asemenea, tensiunea arterială crescută, bătăile inimii și temperatura crescută a corpului.

Toate aceste răspunsuri reprezintă modul în care organismul se pregătește să răspundă la stimulul amenințător. Nu este clar de ce o persoană cu misofonie ar putea răspunde într-un mod similar cu un sunet declanșator, dar cercetătorii consideră că acest răspuns este involuntar.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii: