SANATATE

‘BOMBA’ de vitamine, specifică sezonului – Crește imunitatea, alungă anemia

doctorulzilei.ro

Cătina albă și cea roșie sunt minunate pentru sănătatea organismului, practic sunt doi arbuști care dau multă forță corpului. Cătina albă este o foarte bună sursă de vitamine, un real tonic al sistemului nervos, iar cătina roșie are beneficii împotriva anemiei deoarece poate stimula formarea globulelor roșii.

Cătina albă este un arbust care are numele științific – Hipphophae rhamnoides. Este o specie extrem de rezistentă, crește la altitudini de până la 5000 de m, iar fructele sale își mențin proprietățile terapeutice și în condiții de ger. Practic este o plantă folosită de foarte mult în medicina naturistă. Disponibil sub formă de supliment, extractul de cătină conține o varietate de acizi grași esențiali și antioxidanți. De asemenea, conține vitamine – C, A, B1, B2, B6, B9, E, K, P și săruri minerale de fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, potrivit doctorulzilei.ro.

Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de cătină albă:

  • Îmbunătățește sănătatea inimii și a ficatului,
  • Ameliorează artrita,
  • Scade colersterolul,
  • Adjuvant în diabetul zaharat. Sunt studii care arată faptul că această plantă poate ajuta la menținerea glicemiei și conferă protecție împotriva diabetului de tip 2.
  • Este bună în cazul eczemelor și a rozaceei. Suplimentele de cătină albă pot ajuta la tratarea dermatitei atopice.
  • Fortifică sistemul imunitar, crește rezistența organismului în fața răcelilor și a gripei,
  • Este recomandată în stările de convalescență,
  • Previne anemiile,
  • Este bună în cazul tulburărilor de apetit întâlnite des la copii

CITEȘTE ȘI: Cătina cu miere, „leac” recomandat chiar şi de medici! Face adevărate miracole când vine toamna

De asemenea, uleiul de cătină a câștigat popularitate ca ingredient în produsele de îngrijire a pielii. Atunci când se aplică local, uleiul de cătină poate hidrata pielea, calmează iritarea, tratează acneea și vindecă leziunile cauzate de îmbătrânire.

Cătina roșie numită științific – Tamarix gallica – este un arbust specific zonei mediteraneene care crește spontan pe plajele marine. În scopuri terapeutuice se folosesc mugurii şi fructele, care conţin vitaminele C, B1, B2, carotenoide dizolvate într-un ulei gras, acid folic, acizi graşi nesaturaţi, fitosteroli, inozitoli şi acid nicotinic. În ultima vreme, aceasta a fost valorificată în gemoterapie, practic ea s-a dovedit a fi un remediu deosebit de util pentru copii și adulți anemici. Explicația constă în faptul că aceasta are o acțiune de stimulare a formării globulelor roșii, precum și a trombocitelor – elemente sanguine cu rol important în coagularea sângelui. Mai mult, cătina roșie poate să reducă valorile colesterolului și ajută la creșterea imunității organismului.

Cătina roșie este un vitaminizant natural de excepție, depurativ şi antidiareic. Ea conține multe vitamine, – vitamina C care contribuie la buna funcţionare a glandelor cu secreţie internă şi în procesul de eliminare a toxinelor – , complexul de vitamina B care intervine în procesele metabolice -, beta-caroten şi vitamina E cu rol de antioxidant.

CITEȘTE ȘI: Cum poate fi evitat cancerul: Uleiul de cătină, o minune pentru sănătate

Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de cătină roșie:

  • Combate anemia la copii sau la adulți,
  • Extractul din muguri de cătină roşie este recomandat în tratarea bolilor măduvei osoase, splinei şi ficatului,
  • Este bună în cazul celor care au slăbit foarte mult în scurt timp,
  • Ajută la combaterea hepatitei,
  • Remediu în tulburările de creştere,
  • Bună împotriva hepatita virală dar și a calculii biliari,
  • Utilă în cazurile de anorexie.

Comentarii: