SANATATE

Avertismentul medicului: ATENŢIE la rinichi! Cele mai comune boli care îi afectează

blog.naipocare.com

Rinichii sunt importanți în procesul de filtrare a sângelui și de îndepărtare a deșeurilor din organism, precum și în fabricarea de hormoni care contribuie la reglarea tensiunii arteriale, producția de globule roșii și păstrarea sănătății osoase. Ce boli îți pot afecta rinichii?

Boala renală cronică

Afectarea permanentă a acestor organe, care se poate înrăutăți în timp se numește boală renală cronică. Dacă rinichii nu mai funcționează deloc, înseamnă că s-a instalat insuficiența renală, ultimul stadiu al bolii. Tratamentul este fie dializa (un dispozitiv preia funcția rinichilor), fie transplantul (pacientul primește un rinichi de la un donator).

Diabetul

Cauză principală a insuficienței renale, diabetul afectează sistemul de filtrare al rinichilor, potrivit doc.ro. Astfel, aceștia nu mai pot curăța sângele eficient, iar în corp rămân cantități de sare și de apă mai mari decât ar fi normal. De asemenea, urina se poate acumula, afectând rinichii prin presiune sau infecție.

CITEȘTE ȘI: Cum îţi dai seama că ai pietre la rinichi: Cinci semne care nu trebuie ignorate

Anorexia

Persoanele care suferă de anorexie au o imagine nerealistă despre corpul lor. Deoarece li se pare că sunt mai grase decât în realitate, nu mănâncă niciodată suficient pentru a avea o greutate normală. Din această cauză, în corpul lor nu există destulă apă și nici suficienți electroliți, ceea ce duce la boală renală cronică și, în cele din urmă, la insuficiență renală. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care mănâncă haotic și apoi își provoacă vărsături pentru a scăpa de calorii.

Hipertensiunea

Dacă fluxul de sânge care trece prin corp are o presiune prea mare, poate slăbi vasele de sânge, inclusiv pe cele de la nivelul rinichilor. Astfel, rinichii sunt împiedicați să elimine toxinele eficient, iar fluidul suplimentar din vase va crește tensiunea. Tratamentul constă în schimbări la nivel de alimentație, mișcare și control al stresului.

Colesterolul mare

LDL-ul (colesterolul rău) se poate depune pe pereții vaselor care transportă sânge la și de la rinichi, ceea ce afectează funcționarea acestora. În plus, crește riscul de hipertensiune și de diabet. Analizele uzuale îți arată care e nivelul colesterolului tău, iar medicul îți va face recomandările necesare pentru a-l regla.

Lupusul

Boală care determină sistemul imunitar al unei persoane să îi atace diverse părți ale corpului, lupusul apare și la nivelul rinichilor (nefrita lupică) și le afectează sistemul de filtrare. Se tratează cu medicamente care combat inflamația rinichilor și excesul de fluid adunat.

Mielomul multiplu

Acest tip de cancer afectează globulele albe care ajută la combaterea infecțiilor din organism. Celulele canceroase se adună în măduva oaselor și construiesc proteine anormale care pot cauza probleme renale. Mai mult de jumătate dintre pacienții cu mielom multiplu dezvoltă afecțiuni ale rinichilor.

Sindromul hemolitic-uremic

Apare de obicei după 5-10 zile în care o persoană a avut diaree infecțioasă, timp în care micile vase de sânge din rinichi au fost afectate. Dacă ai diaree care durează mai multe zile, urinezi puțin și ești foarte obosit, mergi la medic!

Vasculita ANCA

Această afecțiune apare când anticorpii, care în mod normal luptă împotriva germenilor, atacă vasele de sânge de la nivel renal și din alte organe. Poate duce la apariția sângelui și a proteinelor în urină, iar acestea pot cauza insuficiență renală. Febra, durerile musculare și articulare și urina de culoare maro sunt semne ale vasculitei ANCA.

Retenția de urină

Dacă nu poți urina, imposibilitatea evacuării lichidului afectează rinichii, cauzând infecții inclusiv în alte zone ale corpului. O prostată mărită sau cancerul de prostată, pietrele la rinichi, cancerul de vezică, cheagurile de sânge pe tractul urinar și cancerul de colon pot cauza retenția de urină. Dacă urinezi prea rar și vezi urme de sânge în urină, mergi la medic.

CITEȘTE ȘI: Ajutor pentru rinichi şi ficat: Plantele care curăţă sângele de toxine

Cheagurile de sânge

Multe boli pot determina apariția cheagurilor de sânge, dar purpura trombotica trombocitopenica (o tulburare a sângelui) este legată de probleme renale. Simptomele includ febra, sângerarea nazală sau gingivală, diareea, durerea în piept și oboseala extremă. Dacă le observi, mergi la medic, pentru că e nevoie de tratament cât mai rapid.

Scleroderma

Este un grup de boli rare care duc la întărirea pielii și a articulațiilor, iar uneori afectează vasele de sânge și organele, inclusiv rinichii. Scleroderma poate să cauzeze și o creștere bruscă a tensiunii arteriale, care poate conduce la insuficiență renală.

Boala polichistică renală

Această afecțiune transmisă genetic determină apariția chisturilor în interiorul rinichilor. Dacă nu este diagnosticată și controlată, afecțiunea poate duce la boală renală cronică și la insuficiență renală.

Comentarii: