NUTRITIE SANATATE

Cătina cu miere, „leac” recomandat chiar şi de medici! Face adevărate miracole când vine toamna

tratamenteanticancer.files.wordpress.com

Încă din Antichitate erau cunoscute efectele boabelor de cătină asupra sănătății. Folosite pentru prepararea ceaiurilor, a sucurilor, siropurilor și uleiurilor, beneficiile acestor fructe sunt de-a dreptul uimitoare. Şi nu o spun doar „vracii” sau omul simplu obişnuit să se trateze „băbeşte”, acasă, ci şi cercetătorii.

Cătina este de zece ori mai bogată în vitamina C decât citricele. Conține, de asemenea, vitaminele A, B complex, K, P și F. Vitamina E din cătină este foarte importantă în procesele de regenerare ale organismului.

Citeşte şi: Vrei să nu mai ai probleme cu tensiunea arterială: Consumă fructul minune

Ideală pentru imunitatea copiilor

Cine ar trebui să se orienteze, în special în sezonul rece, către remediile cu cătină? În primul rând părinţii ai căror copii răcesc mult prea uşor. „Eu folosesc cătina, de cele mai multe ori, ca tratament adjuvant pentru creșterea imunității. O recomand părinților cu copii subnutriți sau care răcesc ușor”, explică, pentru site-ul doctorulzilei.ro, dr. Laura Zainescu, medic de medicină generală cu competențe în apifitoterapie și homeopatie la Kronmedica Brașov.

Specialistul mai spune că pentru creșterea imunității se recomandă un amestec din fructe de cătină zdrobite, amestecate cu miere: „Se administrează o linguriță pe zi copiilor peste 4 ani, timp de trei luni. Sigur, dacă e vorba de un copil cașectic i se poate da în fiecare zi pentru stimularea poftei de mâncare”, explică medicul.

Experţii susţin chiar că mlădițele de cătină, mugurii și nu fructul sunt cele mai bune, pentru un efect imunizant maxim. Mugurii de cătină trebuie combinați cu echinaceea cu propolis, coacăz negru și măceșe.

Un alt fel în care se poate consuma cătina este sub formă de suc. Acesta se obține din fructe fierte, amestecat apoi cu alte sucuri pentru un gust îmbunătățit, întrucât cătina este amăruie. Fructele sunt folosite și în industria cosmetică. Datorită conținutului bogat în vitaminelele A și E, produsele cosmetice pe bază de cătină reîntineresc și regenerează țesuturile, tratează arsurile și escarele.

Citeşte şi: Tipurile de MIERE şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Ce boli tratează cătina

În ceea ce priveşte bolile care pot fi tratate sau evitate graţie cătinei, specialiştii au o listă extrem de lungă: ”Cătina este foarte indicată în stimularea sistemului imunitar, în tratarea răcelilor, gripei, infecțiilor. Pentru tratarea hepatitei și a cirozei, sucul de cătină precum și decoctul de cătină sunt excelente.”, explică explică dr. Cătălin Luca, tot pe portalul doctorulzilei.ro.

În caz de răceli, gripe, pneumonii, se consumă sirop de cătină pe stomacul gol sau se face o cură de cătină cu miere, grăbind astfel vindecarea. Hemoragiile interne, bolile splinei și ale ficatului se tratează tot cu suc sau ulei de cătină, precum și cu pulbere din scoarță de cătină. Sterilitatea, depresia, anxietatea, diareea sau dizenteria se tratează cu ajutorul sucului sau a pulberii de cătină. Spre exemplu, ca remediu de urgență în cazul dizenteriei și a diareei, precum și a colitelor, se ia o linguriță de pulbere de scoarță. Râia și plăgile, precum și arsurile pot fi tratate cu ulei de cătină”, mai spune medicul.

 

sursa: doctorulzilei.ro

Comentarii: